Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Kell-e félni a HPV-oltás mellékhatásaitól?

Továbbra is ritkán jelentenek mellékhatásokat a nőknek és lányoknak beadott, méhnyakrák elleni vakcina alkalmazása után, közölték amerikai kutatók.

A humán papillomavírus (HPV) fertőzése ellen védő vakcina nem okoz szokatlan mellékhatásokat – mondta Barbara Slade, az Egyesült Államok Betegségmegelőzési- és Ellenőrzési Központjának (CDC) munkatársa, miután már mintegy 23 millió adag oltást felhasználtak az országban.

Százezer páciensből átlagosan 54 tapasztalt mellékhatásként ájulást, émelygést vagy szédülést, közölték a szakemberek a Journal of the American Medical Association (JAMA) című szakfolyóiratban. A mellékhatások 6,2 százaléka volt komoly, összesen 32 haláleset történt. Az ok-okozati összefüggést nem vizsgálta a tanulmány, csak a tényt, hogy a páciensek az oltást követően betegedtek vagy haltak meg.

A három adagból álló vakcinasorozatot a 9 és 12 év közötti lányoknak ajánlják az amerikai egészségügyi hatóságok, ám egyes szakemberek szerint 26 éves korig érdemes beadatniuk a fiatal nőknek.

Charlotte Haug, a norvég orvosszövetség lapjának munkatársa azonban azt hangsúlyozza kommentárjában, hogy nem csak a kockázat aránya számít egy-egy vakcina esetében, hanem a lehetséges előnyökhöz érdemes viszonyítani a potenciális mellékhatásokat. „A HPV-vakcina nettó haszna egy nő számára bizonytalan” – tette hozzá. Haug úgy véli, még a HPV-vírussal megfertőződött nőknél is kicsi a valószínűsége a rák kialakulásának, ha rendszeresen eljárnak szűrésre.

A humán papillomavírus világszerte a leggyakoribb szexuális úton terjedő vírus. A fertőzés méhnyakrákhoz vezethet, amely évente világszerte 280 ezer halált okoz.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/hpv-oltas-mellekhatasok