Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Ha nem muszáj, influenzásan ne menjünk orvoshoz

Ha valaki észleli magán az új influenzavírus okozta megbetegedés tüneteit, lehetőleg ne menjen a rendelőbe, inkább hívja házhoz az orvost – közölte Szolnoki István, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezető-helyettese az MTI érdeklődésére szerdán.

Mint mondta, a betegség tünetei ugyanazok, mint a „hagyományos”, szezonális influenzáé és általában 3-4 nap, maximum egy hét alatt – a láz csillapítása mellett – gyógyszeres kezelés nélkül is elmúlnak.

Ne menjünk el a rendelőbe

Ha lehet, akkor a tünetek (láz, izomfájdalom, köhögés) jelentkezése után a beteg ne keresse fel a háziorvosát, inkább hívjuk házhoz – tanácsolta a szakember, hozzátéve, hogy a kórház felkeresését sem ajánlja, hiszen a kezelésben ott is ugyanazt javasolják, mint a háziorvos.

Azonban a betegségről a háziorvost mindenképpen értesíteni kell: ő az a szakember, aki értesíti az új típusú influenza gyanújáról a kistérségi tisztiorvosi szolgálatot. A vizsgálatokhoz szükséges mintát a betegtől a háziorvos is leveheti, vagy az ÁNTSZ munkatársai keresik fel a beteget az otthonában, de általában a telefonos kikérdezés a jellemző. A jövőben nem vesznek minden betegtől vizsgálati anyagot – közölte Szolnoki István.

Otthon is óvatosan

Mivel a betegség cseppfertőzéssel terjed, a főosztályvezető-helyettes azt javasolja, hogy a beteg lehetőség szerint kerülje a közvetlen kontaktust a családtagjaival is. A fertőzés csökkentése érdekében használjon maszkot és ugyanezt tegyék családtagjai is. Használati eszközeit tárolja és tisztítsa elkülönítve, a család által közösen használt eszközök gyakori fertőtlenítése ajánlott.

A betegnek ágynyugalomra van szüksége, lehetőleg kerülje a túlzott fizikai megterhelést és ezt a tanácsot ajánlatos a betegséget követő 2-3 napban is megfogadni.

A kezelést illetően Szolnoki István kitért arra: a lázcsillapításon kívül fontos még, hogy ha az orvos egyéb speciális gyógyszert is felírt, akkor azok szedését minél hamarabb el kell kezdeni. Ajánlott még a sok folyadék és a gyakori szellőztetés.

A szabadtéri rendezvényekkel kapcsolatban elmondta, hogy szabad levegőn jobban hígul a vírus, nem annyira fertőzőképes, mint zárt térben, illetve a közvetlen napfény elpusztítja.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/uj-influenza-orvos