Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Idegméreg a szúnyogriasztókban?

Legyen bár spray, kenőcs vagy tonik, a szúnyog- és kullancsriasztók praktikus védelmet nyújtanak a vérszívó rovarok ellen. Francia kutatók vizsgálata szerint azonban csak akkor, ha ügyelünk a megfelelő használatra, hogy elkerüljük a szúnyogcsípésnél sokkal súlyosabb mellékhatásokat.

A rovarokat a szerekben található dietil-meta-toluamid (DEET) illata készteti azonnali menekülésre. A vegyület azonban mérgezheti az emlősök idegrendszerét – állapították meg francia szakemberek.

A Vincent Corbel által vezetett vizsgálat a BMC Biology című folyóirat hasábjain beszámol arról, hogy az elmúlt ötven év során már többször bizonyították, a DEET esetenként felhalmozódhat a vesében és talán a magzatban is. A szakemberek felfedezték, hogy a nitrogéntartalmú szerves vegyület működésében gátolja az acetilkolin – az idegrendszer egyik ingerületátvivő anyaga – bontásához szükséges enzimet (acetilkolieszteráz).

„Arra jöttünk rá, hogy a DEET nem egyszerűen afféle viselkedésmódosító vegyület, hanem képes a központi idegrendszer egyik kulcsfontosságú folyamatát gátolni. Legyen szó akár rovarokról vagy rólunk emlősökről. Ez pedig megkérdőjelezi a vegyület biztonságosságát” – mondta Corbel az ANSA olasz hírügynökségnek adott interjújában.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szunyogriasztok-deet