Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Nem egészségesebbek a bioélelmiszerek

Az organikusan termesztett élelemnek nincs sem táplálkozási, sem egészségügyi előnye a hagyományos élelmiszerekhez képest – állítják brit kutatók.

A londoni táplálkozási szakértők szisztematikusan elemeztek 162 tudományos közleményt, melyek az elmúlt ötven évben a témában jelentek meg. Ennek során nem találtak érdemi különbséget a hagyományos és az organikus élelem hatása között.

"Kis számú különbséget találtunk az organikusan és hagyományosan előállított élelmiszerek tápanyagtartalma között, ám valószínűtlen, hogy ezeknek bármilyen népegészségügyi vonatkozása lenne" – mondta Alan Dangour, a jelentés egyik szerzője.

A fogyasztók nagyobb árat hajlandóak kifizetni a biotermékekért, mert úgy vélik, fogyasztása egészségügyi előnyökkel jár. Ez 2007-re 48 milliárd dollár értékűre becsült globális piacot teremtett az organikus élelmiszerek számára. "Áttekintésünk jelzi, hogy jelenleg semmiféle bizonyíték nem támasztja alá az organikusan előállított termékek táplálkozási hasznát a hagyományos módon termelt élelmekkel szemben" – tette hozzá Dangour.

A gazdasági válság következtében a biotermékek forgalmának növekedése is némileg lelassult. Nagy-Britanniában 2008-ban csak 1,7 százalékkal adtak el többet ezekből az élelmiszerekből, ami jóval alatta marad az elmúlt évtizedben tapasztalt éves, átlagosan 26 százalékos növekedésnek.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/bioelelmiszerek