Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

A gyerekkori sugárterápia növeli a mellrák kockázatát

Egy amerikai tanulmány eredményei azt mutatják, hogy azoknál a nőknél, akik gyerekkorukban sugárterápián estek át, hosszú távon nagyobb a mellrák kialakulásának kockázata, függetlenül attól, hány évesen alkalmazták náluk a kezelést.

A sugárterápia gyakori és nagyon hatékony kezelés egyes ráktípusoknál, például a Hodgkin limfómánál, amely a nyirokrendszer rosszindulatú daganata.

A marylandi Bethesdában működő Nemzeti Rákintézet munkatársai 120 olyan nőt vizsgáltak, akik 21 éves koruk előtt, 1970 és 1986 között sugárkezelést kaptak valamilyen rákbetegség miatt. Minden tanulmányozott esetet a kutatók négy további nő esetével vetettek össze, akiknél ugyanabban az életkorban jelentkezett a mellrák.

Kiderült, hogy az elsődleges rák ellen alkalmazott kemoterápia nem növelte egy második daganat kockázatát. Ugyanakkor minél több sugárzást kapott egy nő gyerekként, annál nagyobb volt a kockázata egy későbbi, újabb tumorra – állapította meg Peter D. Inskip kutatócsoportjával.

Az eredményeket a Journal of Clinical Oncology című szakfolyóiratban közölték.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/sugarterapia-mellrak