Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Krónikus fáradtsággal járhat a csókbetegség

A csókláznak, mirigyláznak is nevezett mononukleózissal megfertőződött tizenéveseknél krónikus fáradtság szindróma alakulhat ki – állapították meg amerikai orvosok.

A mirigyláznak, csókláznak is nevezett mononukleózis [0] fiatalok és serdülők körében gyakoribb, nyállal is terjedő vírusos megbetegedés, melyet a herpeszvírusok családjába tartozó Epstein-Barr vírus okoz.

Korábbi tanulmányok már megállapították, hogy a mononukleózisban szenvedő felnőttek mintegy tíz százalékánál krónikus fájdalom szindróma fejlődik ki, ám arról eddig kevesebbet tudtak, mi történik a megfertőződött tizenévesekkel – írja Ben Z. Katz, a chicagói Feinberg Orvosi Egyetem kutatója.

A kutató és munkatársai mononukleózissal [0] fertőzött kamaszokat követtek nyomon: hat hónappal a diagnózis után negyedük még nem épült fel teljesen, 13 százalékuknál pedig krónikus fáradtság szindróma alakult ki. A kétéves kontrollon még négy százalékuknál állt fenn a probléma.

Az, hogy a diagnózissal egy időben kaptak-e szteroidot a mononukleózis [0] elleni kezelés részeként, nem befolyásolta a krónikus fáradtság-szindróma kialakulásának mértékét.

”Most azon dolgozunk, hogy megtaláljuk a különbséget a teljesen felépült kamaszok és a többiek között” – mondta Katz.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/mononukleozis-kronikus-faradtsag