Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Koncentrációs gyakorlatok enyhítik a hiperaktivitás tüneteit

Német kutatók igazolták, hogy a hiperaktív gyerekek jobban nyugton maradnak, ha koncentrációs gyakorlatokat végeznek – így megtanulják célzottan aktiválni bizonyos agyterületeiket, és mérsékelni tudják tüneteiket.

A figyelemzavar-hiperaktivitás szindróma (ADHD) két tünete, az impulzív viselkedés és a figyelmetlenség jócskán, a hiperaktivitás pedig közepesen csökkenthető koncentrációs gyakorlatokkal – írja a Berliner Zeitung internetes kiadása. A megállapítást a tübingeni egyetem kutatói holland kollégáikkal tizenöt témába vágó tanulmány elemezése és összegezése után tették meg.

Tübingenben most kezdődik egy százötven gyereket bevonó kutatás, amely először hivatott részleteiben feltárni az ADHD-betegek úgynevezett neurofeedbackjét, azaz idegi visszacsatolását. A kutatók azt kívánják kideríteni, hogyan taníthatnák meg a kis betegeket arra, hogy a hiperaktivitásért felelős agyterületeket célzottabban működtessék.

A figyelemzavar-hiperaktivitás szindróma a legelterjedtebb pszichés zavar a gyerekek és fiatalok körében. A pszichológusok úgy vélik, hogy a tünetek – például a koncentrációhiány és az impulzív viselkedés – bizonyos agyterületek túl csekély stimulációjával függ össze. A gyerekek úgynevezett biofeedbackkel (biológiai jelek érzékelhető visszacsatolásával) kiegészíthetnék ezt a hiányos stimulációt.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/hiperaktivitas-adhd-koncentracios-gyakorlatok