Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Kétféle influenzaoltás lesz ősszel

A szezonális influenza elleni oltás beadására ősszel szokás sort keríteni, idén emellett külön lehet majd beadatni az új influenza elleni vakcinát – mondta a Klubrádiónak szerdán Falus Ferenc országos tiszti főorvos.

Falus Ferenc közölte, hogy előbbi gyártása már befejeződött, de a kontroll kísérletek még eltartanak néhány hétig; a H1N1-elleni oltóanyag előállítása viszont még tart. Az ÁNTSZ októberre tervezi a tömeges oltási kampány beindítását.

Korábban szó volt arról, hogy az új influenza elleni védettséget biztosító anyagot hozzáadják a rendes influenza elleni oltáshoz, ám ez nem lehetséges, mert a kombinált oltás fehérjetartalma szövődményeket okozna – mondta Falus Ferenc.

Az új influenza sajátossága, hogy könnyen és nyáron is terjed. Ha valaki hirtelen egyik napról a másikra belázasodik, végtag- és torokfájása lesz, vegyen fel maszkot és zárkózzon be. Semmiképpen ne menjen rendelőbe, inkább telefonon hívja az orvost, mert könnyen megfertőzhet másokat – tanácsolják. A H1N1 gyors lefolyású, és leginkább a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők a veszélyeztetettek.

Az országos tiszti főorvos szerint sok vírustörzs válik rezisztenssé, ebben az évben Dániából, Kínából, Hongkongból jelentették, hogy a H1N1 ellenáll az egyik – Magyarországon is kapható – gyógyszernek, a Tamiflunak.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/influenza-elleni-oltas