Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Többet árt a narancslé, mint a hidrogén-peroxid

A narancslé egészséges... Nos, ez nem egészen egyértelmű – attól függ, hogy milyen orvost kérdezünk. Az általános orvosok dicsőítik a nedűben rejlő vitaminokat és egyéb értékes növényi összetevőket. A fogorvosok azonban ennek ellenére eltanácsolnak a fogyasztásától.

Nem újdonság, hogy a fogzománcnak árt a sav. Eddig azonban úgy hírlett, a nyál megakadályozza, hogy a fognak bántódása essék. Amerikai kutatók most ennek az ellenkezőjéről számolnak be. Eredményeik bizonyítják, hogy a narancslében található savak sokkal inkább kikezdik a fogzománcot, mint a vitatott peroxidok, amelyeket egyes fehérítő fogkrémek tartalmaznak.

A fogzománc a legkeményebb anyag az emberi szervezetben. A kutatók néhány zománcszilánkot tettek próbára a laboratóriumban. Egy részüket hatszázalékos hidrogén-peroxid-oldatba mártották, a többit narancslébe. Húsz perc elteltével a töredékeket nyálba tették, majd ismét hidrogén-peroxid-oldatba illetve narancslébe, és az eljárást többször megismételték.

A kísérlet végén megvizsgálták a fogzománc keménységét, és mikroszkóp alatt is szemrevételezték a mintákat. A narancslé a fogzománc keménységét 84%-kal csökkentette, és felületét is felérdesítette. A hidrogén-peroxid-oldatba mártott minták ezzel szemben nem szenvedtek el nagyobb kárt, mint a kontrollminták, amelyeket só-oldatba mártottak.

”Nem tudjuk, hogyan lehetne megakadályozni a zománcréteg pusztulását” – írta Yan-Fang Ren, a rochesteri Eastman Institute for Oral Health kutatója a cikk összefoglalójában.

A fogorvosok a Journal of Dentistry című szaklapban összefoglaltak néhány javaslatot azok számára, akik ennek ellenére szeretnének gyakran narancslevet inni. Először is a gyümölcslét gyorsan le kell nyelni, hogy ne érintkezzen a szükségesnél tovább a fogakkal. Ezen kívül ajánlott napi kétszer fluoridtartalmú fogkrémmel fogat mosni, de semmi esetre sem rögtön az ivás után, hanem kellő várakozási idő elteltével – de leginkább előtte.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/narancsle-fogzomanc-hidrogen-peroxid