Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Megtévesztő lehet a csontsűrűségmérés eredménye

A csontritkulás elleni gyógyszerek szedésének megkezdése után az idősebb nők csontsűrűségének monitorozása nem csak felesleges, de potenciálisan megtévesztő is lehet – állítják ausztrál kutatók.

A Sydney Egyetem Közegészségügyi Karának vizsgálatában több, mint hatezer, változókor után lévő nő adatait elemezték, akik a törések szempontjából fokozott kockázatot jelentő csontsűrűség-csökkenés miatt alendronátot szedtek. A nők csontsűrűségét megmérték a vizsgálat kezdetekor, majd egy, két és három évvel később.

Három év után a gyógyszert szedő nők 97,5 százalékánál legalább mérsékelten nőtt a csontsűrűség. Az eredmények azt sugallják, hogy a kezelés első három éve során szükségtelen a csontsűrűség mérése és a félrevezetés lehetősége miatt nem lenne szabad elvégezni.

Juliet Compston, a Cambridge-i Egyetem csontritkulással foglalkozó professzora a cikkhez írott szerkesztőségi kommentárban ezt írja: „A csontsűrűség rutinszerű monitorozása a kezelés első éveiben nem célszerű, mivel félrevezetheti a betegeket, téves döntésekhez vezethet a kezelőorvos részéről és pazarolja a szűkös egészségügyi erőforrásokat.”A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/csontritkulas-csontsurusegmeres