Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Tíz évvel hamarabb fejlődik ki a nők tüdeje

A nők tüdeje tizennégy éves korukra teljesen kifejlődik, a férfiaké csak tíz évvel később, huszonnégy éves korukra – olvasható egy spanyol tanulmányban, melyből az is kiderül, hogy soha nem késő abbahagyni a dohányzást.

A Spanyol Tüdőgyógyászati és Mellkassebészeti Társaság tagja, Joan B. Soriano által vezetett kutatás arra is rávilágít, hogy a korral a nők tüdejének működése lassabban romlik, mint a férfiaké, a dohányzás káros hatásai azonban egyformán érintik mindkét nemet.

A genetikai faktorokon kívül más tényezők is befolyásolják, hogy a dohányzó ember szervezetére a dohányzás kisebb vagy nagyobb mértékben hat-e. A tanulmányból egyértelműen kiderül, hogy a dohányzás abbahagyásának bármilyen életkorban jótékony hatása van, de természetesen minél korábban hagyja el valaki ezt a szokást, annál nagyobb, mivel ezzel lelassíthatja a tüdőműködés korral járó romlását.

A kutatás osztrák és amerikai kutatók részvételével folyt, és felhasználták hozzá egy másik, az amerikai Framinghamben több mint ötezer főn végzett kutatás adatait.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/tudo-dohanyzas