Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Toxikus sokkot okozhat a gyermekkori arcüreggyulldás

A gyermekeknél fellépő toxikus sokk akár 20 százalékáért is az arcüreggyulladás lehet felelős – derült ki egy tanulmányból. A leginkább a tamponhasználattal és a menstruációval összefüggésbe hozott toxikus sokk szindróma jellegzetes tünetei a láz, a kiütések és az alacsony vérnyomás.

Nem annyira közismert, hogy a toxikus sokk szindrómának számos kockázati tényezője létezik. Ilyenek a sebészeti metszések gyulladásai, a szülés illetve vetélés után fellépő fertőzések és számos kötőszöveti károsodás.

Dr. Kenny H. Chan, a Colorado Egyetem Orvosi Kara és a Denveri Gyermekkórház kutatója munkatársaival együtt összesen 76 gyermek orvosi adatait dolgozta fel. Az átlagosan tíz éves gyerekek valamennyien toxikus sokk szindrómában szenvedtek. Közülük 23-nál állították fel az akut vagy krónikus nátha és arcüreggyulladás diagnózisát is. A 23 gyermekből tízen kerültek intenzív osztályra – négyüknél kellett keringéstámogatást alkalmazni, hatuknál pedig műtétet végezni.

A kutatók szerint tehát a nátha, és arcüreggyulladás, illetve a toxikus sokk viszonylag gyakran függ össze – ebben az esetben 21 százalékban, ami nem kevés.

„Nagyon fontos, hogy az orvosok, különösen a gyermekintenzíves szakorvosok felismerjék, hogy a nátha és az arcüreggyulladás önmagában is okozhat toxikus sokk szindrómát – írják a szerzők. Amennyiben felmerül a toxikus sokk szindróma diagnózisa és nincs más ok, meg kell vizsgálni az arcüregeket. Ha a klinikai állapot megengedi, fül-orr-gégész konzulenst kell hívni, le kell oltani az arcüregeket és át kell mosni azokat.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/toxikus-sokk-szindroma-arcureggyulladas