Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Hormonális kapocs a gyermekkori elhízás és depresszió között

A legújabb kutatások szerint a kortizol nevű stresszhormon működési zavarai okozhatják a depressziós tüneteket elhízott gyermekeknél. Régóta ismert, hogy az abnormális kortizolkiválasztás nagy szerepet játszik az elhízás és a depresszió kialakulásában, most pedig görög kutatók gyerekek esetében is igazolták ezt.

A kortizol egy szteroidhormon, ami segít a szervezetnek a stresszre adott válaszreakciók kialakításában, de ezen kívül sok más fontos szerepe is van: így például energiává alakítja a zsírt, a fehérjét és a szénhidrátokat. Normális esetben a kortizolszint kora reggel a legmagasabb, és onnantól estig folyamatosan csökken.

A depressziós felnőttek szervezetében azonban a kortizolszint még éjjel is magas – ez pedig a krónikus stressz biztos jele. A krónikusan magas kortizolszint hozzájárulhat a metabolikus szindróma kialakulásához, ami hasi hízékonyságot, valamint cukorbetegséget és kardiovaszkuláris megbetegedéseket okozhat.

Mostani kutatásuk során Dr. Panagiota Pervanidou, az Athéni Orvosi Egyetem munkatársa és kollégái 50 elhízott gyermeket vizsgáltak meg. A gyermekek vér- és nyálmintáit naponta többször is ellenőrizték.

Az eredmények szerint az emelkedett kortizolszinttel minden esetben együtt jártak bizonyos depressziós tünetek is: minél több depressziós tünet jelentkezett, annál magasabb kortizol értékeket mértek a kutatók.

„Ezek alapján világosan látszik, hogy az elhízás és a depresszió között hormonális kapcsolat van gyermekkorban is – nyilatkozta Dr. Pervanidou. – Ezért az elhízott vagy depressziós gyermekek esetében soha nem szabad csupán az egyik állapot kezelésére szorítkozni, ezzel a szülőknek és a kezelőorvosoknak is tisztában kell lenniük.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/kortizol-gyermekkori-elhizas-depresszio