Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Ettől marad éles az elme idős korban

A mozgás, a képzettség, a nem dohányzás és a szociális aktivitás idős korban is segíti a tiszta gondolkodást – állapították meg kutatók a Neurology című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.

Két és fél ezer 70 és 79 év közötti embert vizsgáltak nyolc éven át a San Franciscó-i Kalifornia Egyetem kutatói. Az eltelt idő alatt a vizsgált személyek több mint felénél jelentkezett különböző mértékű szellemi hanyatlás. 16 százalékuknál tapasztaltak nagyobb mértékű visszaesést, a résztvevők 30 százalékának megismerési és tanulási funkciói azonban semmit nem romlottak, sőt esetenként javultak.


Alexandra Fiocco és kutatótársai összegezték mindazt, ami segített karbantartani az idős emberek szellemi frissességét.

• Azok, akik hetente legalább egyszer közepes vagy erős testmozgást végeztek, 30 százalékkal nagyobb eséllyel tartották meg szellemi fittségüket.
• A legképzettebb emberek ötször nagyobb valószínűséggel őrizték meg kognitív képességeiket, mint a képzettség nélküliek.
• Különbséget jelzett a tanulmány a tekintetben is, hogy dohányos vagy nemdohányzó volt-e az idős ember: utóbbiaknak kétszer nagyobb esélye mutatkozott a hanyatlás elkerülésére.
• Végül jellemző különbséget találtak a leépülés megelőzésében azok javára, akik együtt dolgoztak vagy éltek másokkal idős korukban.

 

Tudjon meg többet a feledékenységről, a demenciáról és az Alzheimer-kórról a felejtek.hu oldalon >> [1]

 

Szponzorált tartalom



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szellemi-frissesseg-idos-korban