Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Rontja a vastagbéltükrözés sikerét a túlsúly

A túlsúlyos betegek esetében erőteljesebb előkészítésre van szükség a vastagbéltükrözést megelőzően, mint egészséges súlyú társaiknál, mivel a szokott előkészítés esetükben nem tisztítja meg teljes mértékben a beleket, ami rontja a beavatkozás sikerét – áll egy új tanulmányban.

Az elhízás számos gyomor-bélrendszeri betegség, így például a vastagbélrák kockázatát is növeli, ami legbiztosabban a vastagbéltükrözés során ismerhető fel. Ha azonban a belek nem teljesen tiszták, nehézzé válik az elváltozások, például a polipok felismerése.

A Clinical Gastroenterology and Hepatology című tudományos folyóiratban megjelent közlemény szerint 1588 vizsgált eset alapján négyből több mint egy betegnél „nem megfelelő”-nek nyilvánítják a vizsgálatot.

Minél nagyobb a beteg testtömegindexe (BMI-je) [0], annál nagyobb az esély, hogy a beavatkozás sikertelenül végződik.

„Eredményeink alapján az elhízott betegek legalábbis precízebb felvilágosítást és valószínűleg erőteljesebb bélelőkészítést igényelnek” – mondta el Dr. Brian Borg, a cikk szerzője, a St. Louis-i Washingtoni Egyetem kutatójA cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/vastagbeltukrozes-tulsuly