Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Újfajta függőség veszélyezteti a tiniket

A tiniknek nem számít, ha késő éjjel kapnak sms-t, akkor is válaszolnak rá, egyeseknél pedig akár függőséget is okozhat ez a kommunikációs forma – figyelmeztetnek szakértők, akik szerint a fiatalok körében egyre gyakoribb az állandó sms-ezés, ami pedig komoly aggodalomra okot adó következményekhez vezethet.

A jelenség olyannyira új, hogy egészségügy hatásairól egyelőre nem állnak rendelkezésre adatok, de Sherry Turkle szerint ez a kommunikációs eszköz a felnövő generáció fejlődését maradandóan megváltoztatta, és egyes esetekben meg is zavarta – olvasható a The New York Times egy cikkében. Turkle, aki Massachusetts Institute of Technology pszichológus professzora, három éven keresztül vizsgálta bostoni fiatalok sms-ezési szokásait.

A Nielsen marketingcég egy felmérése alapján az amerikai kamaszok a tavalyi év negyedik negyedévében naponta közel 80 sms-t küldtek és fogadtak, ami csaknem kétszer több, mint egy évvel korábban.

Egyes fiatalok naponta több száz sms-t küldenek, ami nagyjából percenként egy üzenetet jelent – nyilatkozta a lapnak Martin Joffe, kaliforniai gyermekorvos, aki két középiskola diákjainak sms-ezési szokásairól készített tanulmányt. A szakember szerint vannak, akik késő éjjel is válaszolnak üzenetekre, ami alvásproblémákat okoz, éppen egy olyan korcsoportban, amelyben ez amúgy is gyakori gond.

A túlzásba vitt sms-ezés a szakértők szerint emellett elvonhatja el az iskolában a gyerekek figyelmét, ami rosszabb jegyekhez vezethet, a mobiltelefon billentyűinek állandó nyomogatása pedig akár ortopédiai problémákat, például ínhüvelygyulladást is okozhat.

Az üzenetküldés kielégíti a kamaszok szociális szükségleteit: megerősíti a bennük a csoporthoz tartozás érzését, amelyre nagy szükségük van ilyenkor, az identitáskeresés nehéz időszakában. Turkle szerint a modern technológia éppen az önálló identitás kialakítását nehezíti meg, pontosabban a szülőktől való leválást, hiszen lehetővé teszi, hogy a fiatalok bármilyen kérdésükkel azonnal elérjék a szüleiket, így aztán nem tanulnak meg önálló döntéseket hozni. A professzor szerint ráadásul az ebben az életkorban szükséges nyugalmat is elveszik az állandóan beérkező üzenetek, melyek azonnali válaszolásra késztetnek.

Az sms-ezés egy másfajta vetületére hívja fel a figyelmet Peter Wippermann hamburgi trendkutató a Wirtschaftswoche című lapban. Szerinte már az üzenet érkezését jelző hang is boldogsághormonok felszabadulását eredményezheti. "Itt egyfajta virtuális simogatás történik a fizikai érintés helyett" – magyarázza. Lehetséges, hogy a virtuális simogatás hamarosan kiszorítja a fizikait: a német allensbachi közvélemény-kutatási intézet felmérése alapján a 14-19 évesek csupán harminchat százaléka részesíti előnyben a személyes beszélgetést az e-maillel vagy sms-sel szemben.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/sms-tinik