Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Zöld tea védhet a HIV ellen

A zöld tea egyik összetevője gátolja az AIDS-betegséget okozó HIV-vírus szexuális úton történő átadását, ezért alkalmazása ajánlott retrovirális hüvelykrémek adalékaként is – közölték a Heidelbergi Egyetem kutatói.

A zöld tea számos hatóanyaga közül az egyik az epigallokatehin-gallát (EGCG) elnevezésű polifenol, amelyről kiderült: képes megakadályozni, hogy a spermiumban lévő egyik fehérje továbbítsa a vírust. A HIV-fertőzésnek csak egyik, ám gyakori formája az ondó által, szexuális úton történő vírusátadás, amelyet az új vegyület gyengít.

„Nemrégiben azonosítottunk egy peptidfrakciót az emberi ondóban, amely következetesen növelte a HIV-fertőzést” – írták a az amerikai tudományos akadémia lapjának online változatában a német kutatók. A fehérjeszakasz a célsejtek felszínéhez szállítja a vírus alkotóit és hozzákapcsolja, ezáltal segíti, hogy bejusson a sejtbe, és ott szaporodni kezdjen. A zöld teából származó anyag ezt a folyamatot akadályozza.

A HIV-vírust hordozó 33 millió ember túlnyomó része heteroszexuális kapcsolat során fertőződött meg, az új esetek 96 százalékát pedig a fejlődő országokban regisztrálják. Ezért az olcsó zöldteakivonat egyszerű és elérhető módja lehet a megelőzésnek.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/hiv-zold-tea