Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Szűzen is lehetünk HPV-fertőzöttek

Osztrák kutatók szerint már kisgyermekkorban be kellene oltani a lányokat a humán papillóma vírus (HPV) ellen. A javaslat hátterében olyan vizsgálati eredmények állnak, amelyek szerint már jóval az első szexuális közösülés előtt felléphet a vírusfertőzés, ami egyes esetekben méhnyakrákot is okozhat.

Daniela Dörfler, a bécsi orvostudományi egyetem kutatója és csapata olyan 4 és 15 év közötti lányok esetében végzett HPV-szűrést, akiket 2000 júniusa és 2001 júniusa között különböző nőgyógyászati problémákkal kezeltek az egyetem klinikáján.

A vizsgált gyerekek csaknem egyötöde hordozta a kórokozókat a hüvely tájékán – írják a kutatók az American Journal of Obstetrics and Gynecology című szaklapban. Az esetek háromnegyedében kockázatos vírustípusokat mutattak ki, amelyek közrejátszanak a rák kialakulásában.

A berlini Robert Koch Intézet oltással történő megelőzéssel foglalkozó szakembere, Yvonne Deleré szerint az eredmények nem meglepőek. A HPV-kórokozók ugyanis a bőrön és a bőrben mindenütt jelen vannak – így a hüvelyben is, és érintéssel terjednek. Elsősorban azonban a méhnyak bőrének fertőződése kockázatos. A méhnyak ugyanakkor, elhelyezkedésének köszönhetően, meglehetősen védett – írja a Der Spiegel című német lap online kiadása.

A HPV elleni oltóanyaggal kapcsolatban máig nincs hosszú távú és egyértelmű tapasztalat. A probléma az, hogy az eddigi kutatások csak azt vizsgálták, hogy az oltóanyag megakadályozza-e a sejtek elváltozásait, de azt nem, hogy a méhnyakrák ellen mennyire hatásos.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/hpv-lanyok