Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Sikeres fogyókúra a kedvenc ételeinkkel? Igenis lehetséges!

Azt enni, amire vágyunk, és mégis fogyni? Mindez igenis lehetséges, sőt, egy ausztrál elhízás-specialista szerint az ideális fogyókúra ismérve, hogy tartalmazza a kedvenc ételeinket.

Dr. George Blair-West orvos-pszichiáter egy új-zélandi diabétesz-konferencián ismertette elméletét arról, hogy miért hatástalanok a hagyományos fogyókúrák. Szerinte a testsúly hatásos kontrollálásának titka az, hogy figyelembe vesszük az ételekhez való pszichológiai kötődésünket.

A legtöbb fogyókúra megvonja az embertől azokat az ételeket, amelyekhez kötődik, ami ellen a diétázók fellázadnak, és a fogyókúra végül túlevésbe fordul – állítja Blair-West. „A hagyományos megvonásos fogyókúrák sikerének aránya öt éves távon 5 és 20% között mozog. A legtöbb rákos megbetegedést hatékonyabban tudjuk kezelni, mint az elhízást ezzel a hagyományos megközelítéssel.”

A kedvenc ételeinkről való örök lemondás nem működik – mondja a szakértő, aki szerint a sikeres fogyás trükkje az, hogy rendszeresen fogyasszunk korlátozott mennyiségben olyan ételeket is, amelyekért sóvárgunk, például egy kisebb zacskó chipset, vagy akár egy kis adag fagylaltot is.

Az elhízás pszichoterápiás kezelésével foglalkozó szakember azt javasolja, hogy a diétás étrend heti 2-4 alkalommal tartalmazza azokat az ételeket, amelyekhez a fogyni vágyó kötődik. Ha ugyanis szabad enni abból az ételből, amelyet nagyon kívánunk, az iránta való sóvárgás eltűnik.

A módszer működik, állítja, hiszen elismeri az étel érzelmi jelentőségét: érzelmi és fizikai értelemben is táplál bennünket gyermekkorunktól fogva, és ez egész életünkben megmarad. Blair-West a hízás egy másik tényezőjét is kiemeli: sokan azért esznek túl sokat, mert nem érzik az ételek ízét, ezért ha alaposan megrágjuk az ételt, de nem adjuk át magunkat túlságosan a kedvenc ételeink élvezetének, képesek leszünk kordában tartani az elfogyasztott étel mennyiségét.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/fogyokura-kedvenc-etelek