Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Új, hatásos megoldás a súlyos terhességi hányás ellen

Az émelygés és a hányás a terhesség olyan árulkodó jelei, melyek a leendő édesanyák több mint 50 százalékát érintik. Néhány kismamánál a tünetek olyan erősek, hogy a kórházi kezelés elkerülhetetlen.

A terhesség alatt jelentkező émelygés és hányás súlyos formája, a hyperemesis gravidarum (HG) a terhes nők körülbelül 1 százalékát érinti. Kezelés nélkül nagy testsúlyveszteséget, dehidratációt vagy halált okozhat. Egy kanadai kutatók által alkalmazott új orvosi protokoll hatásosnak bizonyult a tünetek gyorsabb enyhítését tekintve és a korábbi módszereknél biztonságosabb alternatívát kínál.

2002-ben az FDA, az amerikai gyógyszerellenőrző hivatal és a kanadai egészségügyi minisztérium, a Health Canada figyelmeztetései miatt meg kellett változtatni a kórkép kezelésének orvosi protokollját – nyilatkozta  Anick Bérard, a montreali egyetem  gyógyszerészeti fakultásának professzora, a Sainte-Justine Egyetemi Kórházközpont Terhességi betegségek gyógyítását kutató egységének igazgatója.

„A figyelmeztetés rávilágított, hogy a korábban alkalmazott hányás elleni gyógykezelésnek kedvezőtlen szív- és érrendszeri kihatásai lehetnek az édesanyáknál. Haladéktalanuk egy másik, biztonságosabb kezelési módszert kellett választanunk.”

Dr. Berard és csapata a Bourgogne-i egyetem kutatóival kiegészülve, 229 kórházba szállított és HG-vel kezelt terhes nőt vizsgált. A kutatók összehasonlították a korábban ilyenkor használatos gyógyszer hatóanyagának, a droperiol, és egy másik szer, a metoclopramide hatását. Az eredmények szerint az újabb gyógyszer gyorsabban csillapítja az émelygés és a hányás tüneteit, és súlyos mellékhatások sem léptek fel. A kutatók nem találtak bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a két terápia közül bármelyik is növelte a születési rendellenességek arányát.

A súlyos terhességi émelygéssel és hányással küszködő nőknek Dr. Berard szerint nem szabad sokáig halogatniuk az orvoshoz fordulást. „Minél hosszabb ideje tapasztalhatók a tünetek, annál hosszabb ideig kell a kórházban maradni” – mondja a kutató, aki szerint ugyan a legtöbb HG-vel kezelt nő három napon belül elhagyja a kórházat, de többüknek a terhesség egész ideje alatt kezelést kell kapnia.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/terhesseg-hanyas-emelyges