Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Védőoltással ér fel a körülmetélés hatása

A körülmetélés nem rontja sem a férfiak nemi funkcióját, sem szexuális élményét, ám csökkentheti a HIV-fertőzés és a péniszsérülések kockázatát – derült ki egy osztrák kutatásból.  

A tudósok 20 körülmetélt és nem körülmetélt férfi bőréből biopsziával nyert minta elemzése során azt találták, hogy a pénisz fitymájának belseje magasabb koncentrációban tartalmaz Langerhans sejteket – a HIV vírus elsődleges célpontjainak számító immunsejteket – a fityma egyéb részéhez képest. Mivel emiatt a belső fityma érzékenyebb a HIV fertőzésre, a körülmetéléssel való eltávolítása csökkentheti a férfiak HIV fertőzésének kockázatát.

Egy másik, közel 3000 kenyai férfival végzett vizsgálat során azt találták, hogy akit nemrég körülmetéltek, kisebb valószínűséggel szenved közösüléskor sérülést (horzsolás, vágás, fájdalom), mint akiknek sértetlen a  fitymájuk. A két csoport szexuális funkciója ugyanolyan volt az amerikai, kanadai és afrikai kutatócsoport szerint.

„Ezek fontos beszámolók, amelyek alátámasztják azt az elképzelést, hogy a körülmetélés nem rontja a szexuális funkciót, és hogy fontos szerepet játszhat a HIV megelőzésben a Szaharától délre fekvő afrikai országokban” – közölte Dr. Ira D. Sharlip.

„Ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy a körülmetélést egyéb HIV megelőzési technikával kell kombinálni, mint például a biztonságos szex és az önkéntes szűrés. Nem szabad egyedül a körülmetélésben bízni a HIV fertőzés megelőzésében” – tette hozzá.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/korulmeteles-elonyei