Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Jót tehet a nikotin az agresszív embereknek

Régóta tudjuk, hogy a dohányzás csökkenti a stresszt, nemrég egy kutatás során azonban kiderült, hogy az agy düh központjának jelzéseit is tompítja, így csökkenti az agressziót.  

A kutatás során a nikotintapaszt kapott önkéntesek kevésbé voltak agresszívak és provokálhatók, mint azok az önkéntesek, akik placebót kaptak. Ez a jelenség magyarázatot adhat arra, hogy a stresszes életet élőknek miért olyan nehéz lemondaniuk a dohányzásról.

A kutatásban részt vevő nemdohányzóknak egy számítógépes játék keretében egy képzeletbeli ellenfél ellen kellett harcolniuk. A játék során az nyert, akinek sikerült gyorsabban megnyomni az egérgombot egy bizonyos időben. A győztes ezek után megbüntethette a vesztest.

Az eredmények szerint a nikotintapasszal játszó játékosok sokkal kevésbé voltak provokálhatók a kísérlet során, ezért kevésbé súlyosan is büntették a képzeletbeli ellenfeleket, mint azok, akik csak placebót kaptak – a kutatás során végzett PET-vizsgálatok tanúsága szerint ugyanis a nikotin az érzelmek irányítását végző agyi régióra, a limbikus kéregre is hatással van.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/nikotin-agresszio