Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Hiába edzenek a fogamzásgátlót szedő nők?

Kisebb izomtömeg-növekedés figyelhető meg a rendszeresen edző, fogamzásgátló tablettát szedő nők esetében az alacsony hormonszintek miatt – állítják amerikai kutatók.

Vizsgálatba 18-31 év közötti, fogamzásgátló gyógyszert szedő és nem szedő nőt vontak be a kutatók. Mindannyian aktív, egészséges életet éltek, és részt vettek egy tízhetes edzésprogramban. Hetente három edzést teljesítettek, a program előtt és után pedig megvizsgálták testük összetételét.

A gyógyszert nem szedő nők több mint hatvan százalékkal több izmot építettek fel, mint a gyógyszerszedők. Utóbbiak szervezetében alacsonyabbnak bizonyult a DHEA hormon (férfi nemi hormon) szintje is, mely anabolikus hormon, azaz az izmok felépítésében játszik szerepet.

A gyógyszert szedő és nem szedő nők között mutatkozó izomtömegbeli különbség nem befolyásolta azonban a teljesítményt, ezért egyelőre nincs ok a hormonális fogamzásgátló szerek szedésének abbahagyására. Túl korai lenne ebben a pillanatban bármit is javasolni – véli a vizsgálatban résztvevő egyik kutató, Chang Woock Lee, a Texasi A&M Egyetem doktorandusza.

Dr. Jennifer Wu, a New York-i Lenox Hill Kórház nőgyógyásza szerint az eredmény elsősorban a hivatásos sportolók esetében lehet elgondolkodtató, az átlagos, rendszeresen mozgó pácienseknél jelentéktelen a tabletták által okozott különbség.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/fogamzasgatlo_gyogyszer_izomtomeg