Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Leleplezték a fogak titkát

Fogaink az étkezések során minden nap többször próbatétel elé néznek, melyet egy kutatás szerint valószínűleg a fogakat borító zománc különleges, kosárfonás-szerű szerkezete miatt képesek kiállni.

A fog külső felszínén elhelyezkedő zománcréteg erős, de törékeny anyag. A fog törékenysége hasonló az üvegéhez, kész csoda, hogy akár egy életen át is kitartanak anélkül, hogy darabokra törnének. “Kicsit rejtélyes, hogy miért nem esnek egyszerűen szét” – mondja Brian Lawn, a Standard és Technológia Nemzetközi Intézet munkatársa.

Lawn és munkatársai kihúzott emberi, vidra- és más állatfogakat vizsgáltak meg: egy fémrúddal mértek rájuk ütést. A kutatók, akiknek munkáját a George Washington Kutatási Alapítvány támogatta, arra voltak kíváncsiak, hogy mekkora erőhatást bírnak ki a fogak anélkül, hogy eltörnének.

A kutatásból kiderült, hogy a zománc kosárfonás-szerű mikrostruktúrája megakadályozza, hogy a fogakon keletkező repedések továbbterjedjenek és a fog eltörhessen. Az eredmények magyarázatot adnak arra, hogy az idősebb emberek ép fogainak zománcában miért találni jelentős mennyiségű repedést.

A zománc vastagsága és a fog nagysága szintén befolyásolhatja a fog törékenységét. Például a gorilláknak nagyobb a foguk, mint az embernek, ezért a keményebb ételekkel is elbánnak. Az orángutánok és a csimpánzok foga egyforma nagyságú, de az orangutánok zománca erősebb, így képesek elharapni a diót és a ropogósabb ennivalót, míg a csimpánzok étrendje ennél sokkal “könnyedebb” – mondta Lawn.

A felfedezés alapján lehetővé válhat olyan anyagok kifejlesztése, melyekből jobb fogpótlásokat is lehetne készíteni – a mostani koronák mikroszerkezete a kutató szerint semmiben sem hasonlít a valódi fogakéra, ezért nagyobb eséllyel mennek is tönkre.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/fogzomanc--fogak