Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Őssejtekkel elkerülhető az injekciózás

Akár négy éven át sikerült elkerülniük az inzulininjekciókat azoknak az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő fiataloknak, akiknél amerikai kutatók őssejt-transzplantációt alkalmaztak.

Az 1-es típusú, korábban fiatalkorinak nevezett cukorbetegség esetében az immunrendszer a cukorbetegek saját szervezete ellen fordul, megtámadja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit. Ezek a páciensek általában napi inzulinterápiára szorulnak, hogy vércukorszintjüket megfelelő értéken tartsák.

A Richard Burt által vezetett kutatócsoport 2007-ben már beszámolt az autológ hematopoetikus őssejt-transzplantációnak nevezett eljárás kezdeti eredményeiről, mostani tanulmányukban pedig hosszabb távú hatásairól írtak.

A kutatók 23 fiatal (13 és 31 év közötti) I-es típusú cukorbetegségben szenvedő páciensnek ültettek be saját csontvelőjükből származó őssejteket, akik közül húsz páciens inzulinmentes lett – 12 folyamatosan, 8 pedig átmenetileg. Az utóbbi csoportba tartozó betegeknek ugyan újra kellett inzulint használniuk, ám az átültetés előtti mennyiséghez képest kevesebbet.

A kezelés hatékonyságának felderítésére a kutatók az úgynevezett C-peptidek mennyiségét mérték, amely megmutatja, hogy mennyire hatékony a szervezet inzulintermelő képessége.”"A transzplantáció után 24 hónapig nőtt az érték, és legalább 36 hónapig fennmaradt” – közölték a Journal of the American Medical Association című szaklapban megjelent tanulmányban. Jelenleg ez a terápia az 1-es típusú cukorbetegség egyetlen hatékony kezelési módja.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/cukorbetegseg-inzulin-injekcio