Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Brutális kínzásokkal a szépségért

A nők évszázadok óta teszik ki magukat bizarr és fájdalmas tortúráknak – mindezt a szépségük érdekében.

Milyen az igazi szépség? Dús keblű, szőke és barna bőrű? Fekete, magas és karcsú? Szerencsére a szépség egy képlékeny fogalom. Nem csak az egyéni ízlés játszik benne szerepet, de az ideálok is, melyek igen széles körben változhatnak kultúránként és időszakonként. Tény, hogy a szépség sok kulturális mércéjének csak nagy fájdalmak árán lehet megfelelni.

Szoros fűzők
Viktória királynő korában a társadalom a lélegzetelállító szépséget hajszolta: szó szerint. A darázsderék jött divatba, melynek érdekében a nők fojtogató fűzőkbe préselték magukat, amiket fémmel, bálnacsonttal vagy madártollal erősítettek meg. Különösen a felsőbb körök hölgyei tuszkolták bele magukat, hogy karcsúsítsák és kiemeljék derekukat. Idővel a fűzőket még szorosabbra húzták, mely összenyomta a belső szerveket és jelentősen megváltoztatta a test formáját. Súlyosan nehezítette a légzést, a nők gyakran elájultak. Ha eláruljuk, hogy egy 56 centis derekat gyakran 41 centisre szűkítettek össze, el lehet képzelni, mennyire kényelmetlen volt ez a ruhadarab a viselője számára.

Ajaknyújtás
Sok nyugati országban a szép formájú, telt ajkak a vonzók, ezért gyakran kollagénnel töltik fel, hogy még dúsabbnak tűnjenek. Néhány afrikai kultúrában azonban nem a teltség a lényeg, hanem a nyújtás. Etiópiában a suri és mursi asszonyok körében divat az ajaknyújtás, itt a tányérszáj a szépség és a társadalmi státusz jele. Hagyományosan a férjhez adandó lány az esküvő előtt 6-12 hónappal kezd bele a fájdalmas procedúrába. Egy lyukat fúrnak az alsó ajkába, majd egy fapecket ültetnek bele. Néhány hétig hagyják gyógyulni, majd egy kicsivel nagyobb ékre cserélik ki. Fokozatosan egyre nagyobb darabokkal tágítják az ajkat. Ha a lyuk már elég nagy, eltávolítják az első fogakat, hogy illeszkedjen a dekoratív fa vagy agyagtányérral, amire a peckeket cserélik. A tányérok akár 10-15 cm átmérőjűek is lehetnek, de láttak ennél nagyobbat is már.

Kényszeretetés
Mivel a csontsovány celebek annyit szerepelnek a nyilvánosság előtt, sokan az éhezéstől sem riadnak vissza, hogy hasonlítsanak rájuk. Ennek ellentéteként a kívánt kövérséget például Mauritániában kényszeretetéssel érik el. Ebben az északnyugat-afrikai országban a dúsabb idomú nőket tartják vonzóbbnak. De mielőtt még elkezdenék ünnepelni a sokszínűséget és a csokoládé után nyúlnának, eláruljuk, hogy ez a szokás nem éppen kéjutazás. A fiatal lányokat éveken át naponta több órán keresztül tömik kuszkusszal és magas zsírtartalmú tevetejjel. Bár sok helyen már nem nézik jó szemmel ezt a szokást, az ország elmaradottabb régióiban még mindig él. Nem is kell mondani, hogy a túlzott súlygyarapodás sok egészségügyi veszélyt rejt magában. A túlsúlyos embereknél gyakrabban alakul ki cukorbetegség, szívbetegség, magas koleszterinszint és magas vérnyomás.

Maori tetoválás
Az új-zélandi maorik a tetoválást a szépség jelének tekintik: a teljesen kékre tetovált ajkú és arcú lányokat tartják a legszebbnek. A tetoválás rajongói talán csodásnak találják a tinta művészetét, de a maori módra gyakorolt változata messze eltér a megszokottól. A maori asszonyok bőrét mélyen bevágják, majd égetett kauri gumiból vagy zöldséghernyókból származó festékanyagot nyomkodnak a vágásba. Az eljárás sokáig tart és igen fájdalmas, annyira, hogy gyakran zenével vagy versekkel igyekeznek elterelni az áldozat figyelmét.

A fej belapítása
Egy másik őrült szépségtrükk a fej belapítása, mely nagy népszerűségnek örvendett a maja kultúrában, ezer évvel ezelőtt. A maják a lapos homlokot tartották szépnek. Az eljárás során az újszülött homlokához két falemezt erősítettek és kötésekkel tartották a helyén. A koponyacsont lassan ellapult, majd végül a lemezeket eltávolították. A maják abban is hittek, hogy a kancsalság különösen szép. Ezért gyöngyöket vagy valamilyen díszt kötöttek a gyerek feje elé, hogy pont a két szeme közt libegjen. A kicsi annyira igyekezett szemével követni a színes tárgyat, hogy a végén kancsal lett.

Nyaknyújtás
A burmai-thai kayan törzs világszerte híres az évszázadok óta gyakorolt szokásáról. A hosszúnyakúak törzsének is csúfolt népcsoport hölgytagjai hosszú nyakkal hirdetik a női eleganciát. A kulturális identitás és a női szépség kifejezése érdekében a kislányok ötéves koruktól kezdenek gyűrűket hordani a nyakuk körül. Idővel egyre több gyűrű kerül a nyakukra, egész addig, míg súlyuk fokozatosan eltöri a kulcscsontot és összenyomja a mellkast, mely a hosszú nyak illúzióját kelti.

Mellkisebbítés és -nagyobbítás
Ma már talán nehezen hisszük, de a húszas években a nagy mellek kimentek a divatból, minden nő lapos mellkasra vágyott. A „szépséges” fiús kinézet érdekében a nők lekötötték a mellüket, sőt, műtétnek is alávetették magukat, hogy felvehessék az egyenes szabású ruhákat. Majd csupán egyetlen évtizeddel később ismét mindenki a hatalmas, kerek keblekért kezdett rajongani. Sok nő a kockázatos sebészeti beavatkozásokat is vállalta. Az orvosok mindenféle veszélyes anyagokat juttattak a nők mellébe, hogy nagyobbnak tűnjenek: elefántcsontot, üveglabdát, gumit, sőt, ökörcsontot is. Ezektől gyakran csúnya sebek keletkeztek, vagy a mell teljesen eldeformálódott.

A lábfej lekötése
A lábfej lekötésével számtalan kínai nőt nyomorítottak meg. Egészen száz évvel ezelőttig gyakorolták ezt a kegyetlen szokást, amikor is törvényileg is betiltották, nem véletlenül. A kínaiak szerint a kicsi lábfej a szép, ezért a fiatal lányok lábát szorosan betekerték, hogy ne nőjön normálisan. Ezzel a láb boltozatát eltörték, és olyan „természetes” sarkat hoztak létre, mely kissé egy patára emlékeztetett. A lányok lába aprócska és formátlan lett, így a szerencsétlenek csak bicegni vagy billegni tudtak. Ezt a billegő mozgást tartották kecsesnek és légiesnek. A kívánt eredményt két év alatt lehetett elérni, és gyakran okozott súlyos fertőzéseket vagy gangrénát (üszkösödést). Áldozatait egész életükben komoly lábfájdalmak gyötörték.

Modern lábkínzás
Habár a láb szépészeti okokból történő csonkítása nevetségesen hangzik, sok modern nő naponta megteszi saját magával. A tűsarok egy nyugati őrület, mely számtalan lábproblémát okozhat, különösen fájdalmakat. A vékony sarok miatt elképesztő nyomás nehezedik a lábközépcsontra. A lábujjak behajlanak, lúdtalp és bütyök alakulhat ki. A kényelmetlenség és a fájdalom ellenére sok nő mégsem képes ellenállni a csinos kínzóeszközöknek. Bármely divatlap készséggel megerősíti, hogy a tűsarok kiemeli a mellet és a popsit, a láb hosszabbnak és vékonyabbnak látszik tőle, és bár ezeket a cipellőket nem pont sétálásra találták ki, sok nő inkább elviseli a fájdalmat a szebb alak érdekében.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szepseg-kinzas