Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Cukorbeteggé tehet a sok tojás?

Aki reggelire gyakran fogyaszt néhány lágy tojást vagy egy nagy adag rántottát, az nagyobb valószínűséggel lehet cukorbeteg, mint a tojásételt ritkám fogyasztók – derítette ki egy kutatás. Lehetséges azonban, hogy mindez azért van, mert a sok tojást fogyasztók általában egészségtelenebbül élnek.

Luc Djousse és munkatársai csaknem 57 ezer amerikai nő és férfi egészségi állapotának alakulását figyelték húsz éven keresztül. A nagy vizsgálatból sok fontos tudományos adatot sikerült nyerni. Most azokat az adatokat hozták nyilvánosságra, melyek a tojásfogyasztás és a felnőttkori, 2. típusú cukorbetegség kifejlődésével kapcsolatosak.

A statisztikai értékelés egyértelműen azt mutatta, hogy mind a nők, mind a férfiak körében a cukorbetegség 58-77 százalékkal volt gyakoribb azoknál, akik átlagsoan heti hét tojásnál többet ettek meg, mint azok körében, akik egy hét alatt legfeljebb egy tojást fogyasztottak.

A munkacsoport vezetője szerint az adatok nem bizonyítják, hogy a tojásevés okozná a cukorbetegséget, csak arra figyelmeztet, érdemes figyelni arra, mennyi tojást eszünk, akár önmagában, akár a különféle ételekben. "Vizsgálatunk alapján azt ajánljuk, hogy célszerű a tojásfogyasztást mérsékelni és nem javasoljuk a heti hat tojásnyi adag rendszeres és jelentős túllépését".

Az Egyesült Államokban a Tojás Táplálkozási Központ és az Amerikai Tojás Igazgatóság közös álláspontot hozott nyilvánosságra a kutatási közlemény megjelenése után. Kiemelték: igen sok tudományos eredmény alátámasztja azt a véleményt, hogy a tojás fontos szerepet játszik az egészséges étkezésben.

A mostani adatok rendkívül furcsák és ellentmondásban állnak az eddigi étkezési ismeretekkel. Átnézve a Luc Djousse vezette munkacsoport dolgozatát, több jelentős tévedést, torzulást fedeztek fel a résztvevők csoportosításában. Azok, akik sok tojás evéséről számoltak be, általában idősebbek voltak, közöttük több volt a dohányos, mint a tojásételt ritkán fogyasztók között, több alkoholt is ittak, kövérebbek voltak és többüknek magas volt a vérnyomása. A magyarázat tehát lehet az is, hogy a sok tojást evők csoportja általában egészségtelenebbül él, mint a többiek.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/tojas-cukorbetegseg