Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Tudta, hogy ilyen is van? Merevedési zavar kamaszkorban

Bármily meglepő, a tizenéves fiúknál is előfordulnak merevedési zavarok pszichés és testi okból is – állapították meg amerikai urológusok a kamaszok erekciós problémáit vizsgáló úttörő tanulmányukban.

„Ha kiderül, hogy a tizenéves merevedési problémája nem testi okban gyökerezik, akkor sem az a válasz, hogy menj haza, pihenj, rendben vagy” – mondta a kutatás vezetője. John P. Mulhall úgy véli, fontos a kamasz fiúk kezelésének megfelelő megközelítése, mert az erekciós zavarokat átélő ifjak pszichésen sérülhetnek, ami azután befolyásolja felnőttkori szexuális életüket, holott a korai kezelés hatékony lehet.

A kutató és csoportja olyan 14 és 19 év közötti fiúkat vizsgált, akik az erre specializálódott központok valamelyikéhez fordultak segítségért. Az ifjak problémája átlagosan két éve állt fenn. A 40 tizenéves felénél csökkent vagy hiányzott a szexuális késztetés, 30-nak közülük nehézséget okozott az erekció elérése szexuális kapcsolat közben, 35-nek gondot jelentett a merevedés fenntartása.

Nem minden jelentkező fiú élt szexuális életet, egy részükben az keltett gyanút, hogy az ébredéskori spontán merevedés, amelyről barátaik meséltek, náluk sosem történt meg. 25 ifjú ultrahangos vizsgálata alapján 12-nél a pénisz véráramlási zavarát, érproblémát állapítottak meg, 13-nál pedig pszichés okot feltételeztek a merevedési zavarok hátterében.

Mulhall hangsúlyozta, hogy ez a kérdés nagyon fontos az érettségüket összehasonlító kamaszok számára, és amikor kiderül valamelyikük számára a probléma, nagyon nehéz a szülőkhöz, majd szakemberhez fordulniuk.

 

Ha fizikai ok áll a funkciózavar hátterében, van lehetőség kezelésre: például hormonterápiával ha az endokrin rendszer, vagy érműtéttel, ha a véredények hibáját azonosítják. A kutató azt is elmondta, hogy a fiatalok önbizalmának megőrzése érdekében a kezelés első lépéseként gyógyszert kapnak, amely lehetővé teszi számukra az erekció elérését, emellett pszichoterápiával segítik őket. A gyógyszer alkalmazására átlagosan egy évig volt szükség.

Mulhall hozzátette, hogy a kamaszkori merevedési zavarok kezelésének szükségességét talán megkérdőjelezik néhányan, ám szerinte egy fiatal férfi szexuális és általános jóléte szempontjából is létfontosságú ez a kérdés. Ahogy a kutató megjegyezte, a 35 év körüliek nem gondolnak szívesen arra, hogy akár a szüleik, akár a gyerekeik szexelnek, pedig „minél nyitottabbak vagyunk ezekkel a tizenévesekkel, annál nagyobb eséllyel hoznak jó döntéseket”.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/kamaszkori-merevedesi-zavar