Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Az ösztrogén segít a koraszülötteken

A koraszülött babáknál a tüdő éretlenségét ellensúlyozhatja a posztnatális terápiaként adott ösztrogén. A hormon a tüdőfunkció javítása mellett más pozitív hatással is bír – derül kis a Texas Egyetem Southwestern Orvosi Központ kutatóinak állatkísérleteiből.

„Érdekes, hogy pont egy olyan hormon tűnik előnyösnek újszülött korukban, amelyet egyébként az idősebb nők egészségének optimalizálására alkalmaznak” – közölte Dr. Philip Shaul, gyermekgyógyász professzor, a vizsgálat egyik vezetője.

A kutatást a Southwestern Alapítvány emberszabású majmokat kutató orvosbiológiai központjában végezték a bronchopulmonális diszplázia (BPD) okainak és kezelésének vizsgálatához. A BPD olyan krónikus tüdőbetegség, mely leginkább a koraszülötteket érinti, és a tüdő éretlensége, illetve a gépi lélegeztetés miatt alakul ki.

Segít az éretlen tüdőn

A magzat és az újszülött tüdejének kifejlődéséhez és megfelelő működéséhez fontos a nitrogén-oxid elegendő termelődése. A terhesség vége felé a placenta nagy mennyiségű ösztrogént termel, amely bekerül a magzati keringésbe. Mivel a koraszülött csecsemőket nem éri ez az ösztrogénhatás, a nitrogén-oxid hiánya miatt légzési nehézségeik lesznek.

Korábbi vizsgálatok során sejttenyészetekből kimutatták, hogy az ösztrogén aktiválja a tüdősejtek nitrogén-oxid szintetázt (a nitrogén-oxidot előállító enzimet) kódoló génjeit. A kutatás azt sugallta, hogy a hormon segítségével ugyanilyen hatást lehet kiváltani a tüdőből is.

Dr. Shaul és munkatársai most felfedezték, hogy az éretlen emberszabású majmoknak adott ösztrogénnel számos hatást érhetnek el. Először is, a kezelt állatokban nagyobb volt a nitrogén-oxid szintetáz mennyisége a tüdőben, amely jelentősen jobb tüdőfunkciót eredményezett, és szignifikánsan csökkentette a légzéstámogatás szükségét. Dr. Shaul szerint ez fontos lépést jelent a bronchopulmonális diszplázia kialakulásának csökkentésében. Emellett csökkentette a koraszülöttekben jellemző magas vérnyomást is.

Az ösztrogén egyéb hatása

Az ösztrogén hatására bezáródott a ductus arteriosus, mely a magzati lét során a tüdőartériát és az aortát összekötő sönt, ami lehetővé teszi, hogy a véráramlás kikerülhesse a magzat folyadékkal teli tüdejét. A megfelelő időben születő normál újszülötteknél a ductus arteriosus magától bezáródik a légzés elindulásakor, a koraszülötteknél azonban gyakran nem záródik be, ami aztán később ronthatja a tüdő és a szív működését.

„Egyetlen terápiás beavatkozással számos előnyre tettünk szert a tüdőben és a keringésben – közölte Dr. Shaul. A BPD-t és a koraszülöttek egyéb kórképeit megelőző, ösztrogén-alapú terápiákat tovább kellene fejleszteni, és azt reméljük, hogy a közeljövőben megkezdődhetnek a klinikai tesztelések is.”

Shaul szerint további kutatásokra is szükség van az ösztrogén más, tüdőt érintő potenciális célpontjainak kiértékeléséhez, és a születés utáni ösztrogénkezelés más szerveket érintő lehetséges hatásainak kivizsgálására, beleértve a gyermekek nemi szerveinek egészségét is.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/koraszulott-osztrogen