Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Koplalással a rák ellen?

Egy évszázada ismert, hogy a korlátozott táplálkozás lassítja egyes daganatok növekedését, de eddig nem ismerték ennek az okát. Kutatóknak most sikerült felderíteniük egy enzim szerepét, amelynek az aktiválódása fékezi a kevesebb evés hatását.

Az egyesült államokbeli Massachusettsi Technológiai Intézet (MIT) két munkatársa, Nada Kaalany és David Sabatini egereknél tanulmányozta a korlátozott táplálkozás hatását egyes daganatos betegségek, így az agydaganat, a vastagbél-, a prosztata- és a különböző emlőrákos megbetegedések esetében.

A kutatók megállapították, hogy bizonyos daganatok (a vastagbélrák és kétfajta emlőrák) esetében lassult a növekedés a visszafogott táplálkozás esetében, míg más esetekben, így a prosztata-, az agy- és egyfajta emlőráknál a kevesebb evésnek nem volt hatása a rákos sejtek burjánzására.

Azt is megállapították, hogy a hatás elmaradását a foszfatidilinozitol-3-kináz (PI3K) aktiválódása okozta. Ez az enzim fontos szerepet játszik a rákos sejtek burjánzásában, és aktiválódásának különböző szintje miatt a szervezet különbözőképpen reagál a táplálék csökkenésére.

"A PI3K aktiválódását módosítva az élelmiszer-korlátozással szemben ellenálló tumort arra érzékeny tumorrá lehet átalakítani" - áll a Nature magazinban ismertetett tanulmányban.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/daganatok-taplalkozas