Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Sör és bor az egészséges csontokért

Napi egy pohár bor vagy egy-két üveg sör erősítheti az idősebb férfiak és nők csontjait, ennél több alkohol fogyasztása viszont éppen hogy gyengíti a csontokat – derül ki a bostoniTufts Egyetem táplálkozáskutató központjának új kutatásai szerint.

A vizsgálat, mely során 60 év feletti férfiak és posztmenopauzális nők vettek részt, kiderült, hogy a rendszeres, mérsékelt alkoholfogyasztás a csontok nagyobb ásványianyag-sűrűségével (BMD) áll összefüggésben.

Miközben korábbi vizsgálatok már kimutatták a mérsékelt ivás és a javult csontsűrűség közötti kapcsolatot, a Tufts kutatói kifejezetten „három alkoholtípus, a sör, a bor és a tömény szeszes ital lehetséges hatásaira” voltak kíváncsiak – mondta el Katherine Tucker, a Tufts epidemiológiai kutatási igazgatója. „Erősebb összefüggést találtunk a BMD és a sörivók között, akik főleg férfiak, és a borivók között, akik többségükben nők, a tömény italt fogyasztókhoz képest.”

Tucker és munkatársai szerint a sörben található szilíciumnak köszönhető a férfiak magasabb csontsűrűsége. Kevésbé tisztázott azonban, hogy a tömény szeszes italok és a bor miért védi a csontsűrűséget. A kutatók egyúttal kihangsúlyozzák, hogy a túlzott alkoholfogyasztás károsítja a csontokat, és „senki se várja csupán az alkoholtól a csontsűrűség megmaradását.”

A vizsgálat eredményeiről az American Journal of Clinical Nutrition számolt be. Egy Tucker által 2006-ban végzett kutatás során megfigyelték, hogy a szénsavas kóla csökkenti a csontsűrűséget az idősebb nőkben, a férfiakban azonban nem.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/sor-bor-csontsuruseg