Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Nem biztonságos az alacsony libidóra ajánlott tapasz

Kutatók szerint hatástalan a női Viagrának is nevezett tesztoszteron tartalmú tapasz, melyet a petefészek-eltávolításon átesett nőknél a csökkent szexuális vágy ellensúlyozására használnak. A termék hatástalannak tűnik, és hosszabb távú használatának biztonságossága is kérdéses.

A tapaszt, amely a férfiakban és nőkben egyaránt termelődő hormont, a tesztoszteront tartalmazza, Európa több országában is engedélyezték az ún. hipoaktív szexuális vágy zavar kezelésére; az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hatósága, az FDA azonban visszautasította az engedélyezést.

A korábban lefolytatott, hivatkozásként használt klinikai vizsgálatokat elemezték kutatók a British Medical Journal című orvosi szaklap egyik kiadványában. A tanulmány a tesztek többségének megtervezésében hibákat talált, valamint számos mellékhatásra mutatott rá.

Az elemzés kifogásolja a klinikai vizsgálatba bekerült nők kiválasztásának feltételeit – a tesztek szervezői esetenként egy rövid kérdőívvel állítottak fel diagnózist. A placebót kapó résztvevők jelentős arányban állították, hogy javult szexuális késztetésük, ami azt jelzi, hogy nem az alacsony hormonszint állt problémájuk hátterében. A javulás, melyről egyáltalán beszámoltak a nők, kicsi volt.

A két legnagyobb klinikai próba során – melyekbe összesen félezernél több nőt vontak be – 75 százalék körülinek találták a mellékhatások arányát. Főként bőrreakciókat tapasztaltak a tapasz által érintett területeken; további mellékhatás volt a pattanások keletkezése, szőrnövekedés, hajhullás, mellfájdalom, súlygyarapodás, álmatlanság, hangmélyülés és migrén, melyek csaknem minden tizedik nőnél előfordultak.

„A kezelés hosszú távú biztonsága ismeretlen” – vélik a tanulmány szerzői utalva arra, hogy a vizsgálatok legfeljebb 24 hétig tartottak. „A nem kívánatos mellékhatások gyakoriak és nem mindig fordíthatók vissza. Mindezek miatt nem javasoljuk a tapasz alkalmazását a nők szexuális diszfunkciójára.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/tesztoszteron-tapasz