Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Probiotikumokkal az antibiotikumok káros hatásai ellen

Az antibiotikumok szedése gyakran okoz hasmenést, mely főként a gyerekek esetében lehet veszélyes. Egy kutatás szerint esetükben a “bélbarát” probiotikumok segítségével megelőzhető az antibiotikus terápia okozta hasmenés.

Emésztőrendszerünkben számos hasznos baktérium él, melyek segítenek egyes anyagok lebontásában, kiválasztásában. Egy antibiotikum-kúra során nem csak a betegséget okozó élőlények pusztulnak el, hanem ezek a számunkra hasznos élőlények is, így felborul bélflóránk egyensúlya, mely hasmenéshez vezet.

Sunita Vohra, az albertai Kanada Egyetem gyermekgyógyász professzora és munkatársai 10 tanulmány összesített elemzését (metaanalízisét) végezték. Az antibiotikumokat a vizsgálatokban részt vevő 1986 gyermek (18 év alatti) különböző betegség miatt szedte. Közös volt, hogy a gyerekek egy része a kúra mellé probiotikumokat, másik része placebót (hatóanyagot nem tartalmazó gyógyszert) kapott, míg egy harmadik csoportot más hasmenés elleni terápiával kezeltek.

Annak ellenére, hogy több vizsgálatban is igen magasnak bizonyult (21-37%) a lemorzsolódó gyerekek száma – ők feltehetően meggyógyultak–, egyértelműen kisebbnek mutatkozott az antibiotikum miatt kialakult hasmenéses esetek száma a probiotikumokat kapó csoportban, mint a másik kettőben.

Az elemzést végző kutatók szerint a probiotikumok segítenek fenntartani bélflóránk természetes egyensúlyát, azonban a szerek gyakorlati alkalmazása antibiotikum-terápia okozta hasmenés megelőzésében még várat magára.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/probiotikumok-antibiotikum-hasmenes