Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Egészségtelenek az internetes közösségi oldalak

Az internetes közösségi oldalak ártalmasak lehetnek az emberek lelki egészségére, mert csökkentik a személyes kapcsolatokat – állítja a kérdést tanulmányozó szakember, Aric Sigman.

Bár az olyan oldalakat, mint például a Facebook, azzal a céllal indították útjára, hogy gazdagítsák a társasági életet, az embereket mégsem viszik közelebb egymáshoz – hívta fel a figyelmet Sigman a Biologist című brit szaklapban. A szakember szerint a személyes interakciókat is magában foglaló „valódi” társasági hálózat hiánya élettani elváltozásokat is okozhat.

A személyes kapcsolatok hiánya módosíthatja a gének működésmódját, megzavarhatja az immunválaszokat, a hormonszintet, az artériák működését és befolyásolhatja a mentlis teljesítményt. Mindez növelheti az olyan egészségügyi problémák kockázatát, mint a rák, a stroke, a szívbetegségek és az elbutulás – idézi a szakértőt a BBC honlapja.

Sigman úgy véli, a társasági oldalak jelentős szerepet játszanak abban, hogy az emberek még elszigeteltebbek. Látszólag elevenebb társasági életet élnek az oldalt használók, de a valóság másképp fest. Az internetes közösségi oldalak tulajdonképpen kiszorítják az embereket a valódi társasági életből.

Tanulmány szerint 1987 óta, a számítógép használatának növekedésével nagy mértékben csökkent az az idő, amelyet az emberek szemtől-szembeni kapcsolatokban töltenek el egymással. Kiemelte, a személyes interakció a testünk működésére is hatással van, ami az elektronikus levelezés során nem jön létre. „Amikor 'valóban' együtt vagyunk valakivel, különböző dolgok történnek, ez valószínűleg evolúciós mechanizmus, az együttlétből testünknek is 'nyeresége' származik. Még nem értjük pontosan a jelenséget, de annyi látszik, különbség van a 'valódi jelenlét' és 'virtuális változata' között”– mondta doktor Sigman.

A szakértő szerint az elektronikus média rontja az emberek társadalmi készségeit és azt a képességüket, hogy olvassanak a testbeszéd jeleiből.

A britek körében két évtizeden belül megháromszorozódott azoknak a száma, akiknek fontos ügyeiket nincs kivel megbeszélniük. ”Nem arról van szó, hogy én régi vágású lennék, és ellenzem az új technológiai vívmányokat, de bármilyen új technológia arra való, hogy olyan eszközt adjon a kezünkbe, amivel életünket erősebbé tehetjük” – magyarázta a kutató.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/internetes-kozossegi-oldalak