Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A napi egy pohár alkohol is túl sok a nőknek

Akár napi egy pohár alkoholos ital is növelheti a nők esetében többféle rosszindulatú daganat kockázatát – derült ki egy brit vizsgálat eredményeként.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO adatai szerint a rákos megbetegedések világszerte a vezető halálokok között szerepelnek, 7,9 millió emberi életet követelve évente. A legtöbb halálos áldozatot a tüdő-, gyomor-, máj-, vastagbél- és emlődaganatok szedik.

Az Oxfordi Egyetem kutatói több mint 1 millió középkorú brit asszony adatait elemezték, akik 1996 és 2001 között egy össznemzeti vizsgálatban vettek részt Mint kiderült, a mérsékelt alkoholfogyasztás tehető felelőssé az emlő, a máj, a végbél, a szájüreg és a garat rosszindulatú daganatának 13 százalékáért, függetlenül attól, hogy milyen szeszes italról van szó.

Minden egyes itallal, amit a nők naponta elfogyasztanak, 6 százalékkal emelkedik a rákkockázat, az emlődaganat esetében a napi alkoholfogyasztás 12 százalékos rizikónövekedést jelent.

„A mérsékelt alkoholfogyasztás szokásának elterjedtsége bizonyos női populációkban azt jelenti, hogy a szeszes italokhoz köthető daganatos megbetegedések aránya fontos népegészségügyi kérdéssé vált” – hangsúlyozta a kutatást irányító Naomi Allen.

A Journal of the National Cancer Institute-ban publikált tanulmány szerint az alkohol rákkockázata felülírja a mérsékelt szeszfogyasztásnak a szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatását.

Michael Lauer és Paul Sorlie, az  amerikai Nemzeti kardiológiai, pulmonológiai és hematológiai kutatóintézet (National Heart, Lung and Blood Institute) kutatói szerint a tanulmány társadalmi üzenete már nem is lehetne világosabb. „Nincs olyan csekély mérvű alkoholfogyasztás, amelyet biztonságosnak lehetne tartani” – emelte ki Michael Lauer és Paul Sorlie.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/alkohol-rak