Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Felébreszthetők az alvó őssejtek

Vérveszteséggel járó sérülések után a csontvelői őssejtek egyébként alvó állapotban lévő csoportja aktiválódik, és gyors osztódással pótolja a hiányzó vért. Az őssejtek felébresztését az alfa-interferon hajtja végre – jelentették be német kutatók a Nature tudományos magazinban.

A „Csipkerózsika-álom” az őssejtek fontos védekezési mechanizmusa. Egyrészt megvédi a sejtek genetikai állományát azoktól a változásoktól, melyek osztódásuk közben történhetnek, másrészt segít megszökniük olyan sejtmérgek elől, melyek csak az osztódó sejteket támadják meg.

Andreas Trumpp, a Német Rákkutató Központ munkatársa igazolta, hogy az úgynevezett hemopoetikus, vérképzőszervi őssejtek alfa-interferonnal felébreszthetők, osztódásra késztethetők. Ezzel elsőként bizonyították, hogy ez a fehérje – mely az immunrendszer hírvivő anyaga – közvetlen hatással van az őssejtek működésére.

Az alfa-interferont akkor bocsátják ki az immunsejtek, amikor a szervezetet baktériumok vagy vírusok támadják meg. A kutatók interferontermelésre késztették a kísérleti egereket, és megállapították, hogy ezt követően a hemopoetikus őssejtek nagy arányú osztódásba kezdtek. Az állatok kontrollcsoportjában, melyeknél nem képződött alfa-interferon, az őssejtek ébredése is elmaradt – írja a ScienceDaily című amerikai tudományos portál.

A kutatók remélik, hogy az ébresztő mechanizmus tumorőssejteknél is működhet. Ez ugyanis azt jelentené, hogy az osztódásra késztetett, ezáltal sérülékennyé vált őssejteknél megtörhetik a rákellenes szerekkel szemben gyakran kialakuló rezisztenciát, és a kemoterápia eredményessé válna.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/ossejtek-alfa-interferon