Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Jobb, ha tovább tart a menopauza

A túl gyorsan – három éven belüli – lezajló menopauza biztosan könnyebbséget jelent az érintett nőknek, az azonban már rossz hír számukra, hogy mindez felgyorsíthatja az érelmeszesedést, ezáltal pedig a szívbetegségek kialakulását.

Amerikai kutatók kétszáz középkorú nő vizsgálata alapján megállapították, hogy azoknál a nőknél, akiknél a menopauza három éven belül lezajlott, több zsíros lerakódás található a nyaki főverőerekben, ami az érfal megvastagítása révén szűkíti a fontos, agyat ellátó ereket. A vizsgálatot megelőzően egyik résztvevőnél sem állapítottak meg szív- és érrendszeri betegséget.

Ismert, hogy a nagyobb mértékű zsíros plakkok képződése hajlamosít a szívroham és a szélütés kialakulására – mondta el a vizsgálatot vezető Dr. C. Noel Bairey Merz, a Cedars-Sinai Szívintézet Női Szívközpontját és a Preventív és Rehabilitációs Szívközpontot igazgató kardiológus.

A menopauza előrehaladását hormonszintek és élettani változások alapján határozták meg, nem pedig a szubjektív tünetek – pl. hőhullámok –, illetve a menstruációs ciklus alapján. Az eredmények alapján elképzelhető, hogy a túl gyors változókor szükségessé teszi a korai hormonpótló kezelést, illetve, hogy az ilyen betegek esetében célszerű a nyaki ütőér falvastagságának mérését elvégezni.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/menopauza-erelmeszesedes-szivroham