Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Injekció helyett fokhagyma segíthet cukorbetegség esetén

Japán kutatók vizsgálatai szerint a fokhagyma olyan anyagot tartalmaz, amely a cukorbeteg egerekben csökkenti a magas vércukorszintet. A sikeres állatkísérletek után cukorbetegek bevonásával tervezik a tudományos munka folytatását.

A fokhagyma évezredek óta használatos nemcsak fűszerként, hanem gyógyszeres kezelésre is. A korszerű vizsgálati módszerek bizonyították, hogy valóban csökkenti a vérzsírok szintjét, alvadásgátló és mérsékli a magas vérnyomást is. Ezek a tulajdonságai hasznosak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

A természetgyógyászatban rákellenesnek is tartják, feltételezik, hogy májvédő, immunrendszert erősítő, antibiotikus tulajdonsága van, és már régóta megfigyelték kedvező hatását cukorbetegség esetén is. A japán Szakurai Hiromuro és munkatársai nemrég felfedezték, hogy a fokhagymában olyan vegyület található, amely a cukorbetegség mindkét formájában hatékony.

Az 1-es típusú, általában gyermekkorban kezdődő cukorbetegség inzulininjekciós kezelést igényel. A gyakoribb, 2-es típusú diabétesz felnőttkorban indul, és legtöbbször tablettákkal egyensúlyban tartható. A japán kutatók feltételezése szerint az új gyógyszer mindkét típusra megoldást kínálhat.

A fokhagymában található vegyület összetevője egy fém, a vanádium, és az allaxin nevű vegyület. Az utóbbi évtizedben több tudományos vizsgálat jelezte, hogy a vanádium csökkenti a vércukorszintet, a japán munkacsoport azonban most felfedezte, hogy a fém és a fokhagyma allaxinja összekapcsolódva mindkét cukorbetegség-formában erélyesen csökkenti az emelkedett vércukorértéket.

További újdonság, hogy a készítmény szájon át alkalmazva is hatásos, ezért különösen jó alternatívája lehet az injekciós inzulinnak.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/cukorbetegseg-fokhagyma