Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Eltávolítható a sejtekben lerakódott koleszterin

Felszabadítja a sejtek belsejében elraktározott káros koleszterint egy vegyület, amelyet egerekben azonosítottak amerikai kutatók.

A felismerés elsősorban nem a magas koleszterinszint orvoslásához adhat reményt, hanem egy genetikai rendellenesség terápiájának esélyével kecsegtet. A C típusú Niemann-Pick betegség (NP-C) esetén a test szerveiben abnormálisan magas a koleszterinszint. A sejtekben felhalmozódó koleszterin májbetegséghez, szellemi leépüléshez, neurodegenerációhoz vezet.

A kór általában 15 éves kor alatt jelentkezik, a legtöbb páciens 20 éves kora előtt meghal, de sok tíz év alatti áldozat is van. Az NP-C felnőtt formája, mely az összes eset mintegy tizedét teszi ki, főként idegi és pszichológia tünetekben nyilvánul meg.

A kutatók a C típusú Niemann-Pickbetegség egérmodelljébe injektálták a Cyclo névvel jelzett vegyületet, melynek hatására a koleszterin anyagcseréje az egészséges egerekéhez hasonlóan kezdett működni. A kezelés után 49 nappal a Cyclót kapott egerek szöveteiben még mindig lényegesen kisebb koleszterinszintet mértek, mint azokban az egerekben, amelyek nem a terápiás csoportban voltak.

„Kimutattuk, hogy a vegyület alkalmazását követően a sejtekben elraktározott hatalmas mennyiségű koleszterin hirtelen felszabadult, és normálisan feldolgozódott” – mondta John Dietschy, a tanulmány vezető szerzője, a Texas Southwestern Egyetem munkatársa.

Dietschy azonban hangsúlyozta, hogy eredményeik nem jelentik az emberi NP-C gyógyítását. „Nem tudjuk még, mi történik molekuláris szinten, de az világos, hogy ez a vegyület valamiképpen legyőzi a genetikai hibát, amely az embereknél a koleszterin felhalmozódását okozza” – mondta a kutatóorvos. A további kísérletekben meghatározzák a vegyület terápiához szükséges koncentrációját, hatásának időtartamát, valamint azt, hogy mennyivel növekszik a kezelt állatok élethossza.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/koleszterin-niemann-pick-betegseg