Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Beavatkozás nélkül diagnosztizálható a fájdalmas ízületi betegség

Svájci tudósok bejelentették, hogy kifejlesztettek egy olyan okos mikroszkopikus módszert, amely egy szempillantás alatt diagnosztizálja a csontízületi gyulladást (osteoarthritis ).

A kísérleti atomerő-mikroszkóp a lehető legkevésbé invazív, és a Nature Nanotechnology folyóiratban megjelent tanulmány szerint segítségével a betegek idejekorán értesülhetnek a rájuk váró problémákról.

A csontízületi gyulladást a porc kopása – amely az ízületek közötti „párnaként” funkcionál –, továbbá az ízületet síkosító folyadék mennyiségének csökkenése okozza.

A Baseli Egyetem kutatója, Martin Stolz és csapata által kidolgozott módszer egy, a merevséget érzékelő aprócska hegy segítségével letapogatja az ízület felszínét. Jelenleg még nem létezik olyan kezelés, amely megállítaná vagy lassítaná a porc kopását. Azonban az új technika akár hat hónappal korábban is figyelmeztetheti a betegségre hajlamos embereket, így azok meg tudnak tenni bizonyos megelőző intézkedéseket, például lefogyhatnak vagy elkezdhetnek mozogni, hogy megőrizzék a szövetek épségét.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/csontizuleti-gyulladas