Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Két whisky hatásával ér fel a megfázás

A megfázás vagy az influenza jelentős mértékben csökkentheti a sofőrök vezetési képességeit – mutatta ki egy biztosító társaság számára készített felmérés.

Százötven gépkocsivezetőt vizsgáltak egy vészhelyzetet szimuláló teszt segítségével: százan megfázástól, stressztől, fejfájástól vagy éppen premenstruációs szindrómától szenvedtek, ötvenen teljesen egészségesek voltak.

A Lloyd TSB Insurance biztosítótársaság számára készített felmérés szerint a náthás sofőrök átlagosan 11 százalékkal teljesítettek rosszabbul a többi résztvevőhöz képest, ami megegyezik egy dupla whisky elfogyasztásának hatásával. Ez azt jelenti, hogy egy 48 km/óra sebességgel haladó jármű esetében a vezető reakcióidejének növekedése miatt a féktávolság egy méterrel növekszik meg.  

A YouGov nemzetközi internetes marketing cég egy különálló felmérésében résztvevő négyezer ember közül 22 szenvedett már balesetet megfázás, vagy influenza miatt. Ezek alapján a biztosítótársaság úgy becsli, hogy Nagy-Britanniában évente 125 ezer balesetet okoznak a betegségtől szenvedő sofőrök. „Évente több ezer balesetet okoznak a volán mögé betegen beülő sofőrök. Mindenki tartózkodjon az autóvezetéstől, ha nátha vagy influenza kínozza” – idézte Paula Llewellynt, a cég szóvivőjét a BBC honlapja.

Duncan Vernon, a brit Királyi Balesetmegelőzési Társaság közlekedésbiztonsági vezetője szerint az olyan egészségügyi körülmények, mint a megfázás, az influenza, a gyomorpanaszok, a fertőzések is képesek csökkenteni a vezetési képességeket. „Egy erős megfázás tünetei – fejfájás, köhögés, fáradékonyság – mind hatással vannak a vezető hangulatára, koncentrációképességére, reakcióidejére és ítélőképességére.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/megfazas-vezetes