Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Legyőzhető lehet az agresszív agydaganat

Az immunrendszer serkentésével és génterápiával kísérleti egerekben sikerült legyőzni az agydaganat egyik legagresszívebb formáját, a glioblasztómát.

Az agydaganatok 20 százaléka glioblasztóma, amellyel a diagnosztizált betegeknek csak 5 százaléka él öt évnél hosszabb ideig. A most kidolgozott kezelés során úgynevezett adenovírusvektort fecskendeztek az eltávolított agydaganat [0] üregébe. Ennek hatására az immunrendszer kettős tumorellenes választ ad, két termelődő fehérje segítségével.

„Eredményeink azt mutatják, hogy a rák elleni hatékony válaszhoz az immunterápiát kombinálni kell más rákellenes kezelésekkel, a sugárkezeléssel vagy a kemoterápiával” – mondta el az EFE spanyol hírügynökségnek a kutatásért felelős argentin María G. Castro.

A kezelés a kísérleti állatokban immunemlékeztetőt is kialakított, amit az bizonyít, hogy a kísérleti állatok sikeresen szembeszálltak a hónapokkal később az agyukba ültetett második gliómával.

A kutatásvezető elmondta, idén klinikai próbákat kezdenek, hogy olyan betegeken teszteljék módszerük hatásosságát, akiknél – például a tüdő-, a mell-, a végbél- és a hasnyálmirigyrákosoknál –az agydaganat [0] áttétként jelentkezik.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/agydaganat-glioblasztoma