Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Évtizedekig is eltarthat az agyrázkódás hatása

Akár harminc év elteltével is a sportoló emlékezetének, figyelmének és reakcióidejének romlását okozhatja egyetlen, a pályafutás kezdetén elszenvedett agyrázkódás – állítják kanadai kutatók.

A Brain című szakfolyóiratban közölt tanulmány szerint azokhoz a sportolókhoz képest, akiknek soha nem volt agyrázkódása, az ilyen eseményt elszenvedettek memóriájával és figyelmével több gond volt, reakcióidejük pedig megnyúlt.

„A tanulmány rámutat, hogy a korai felnőttkorban sport közben elszenvedett agyrázkódások hatása 30 éven túl is tapasztalható, és a megismerési, valamint motoros funkciók romlását okozhatja, ahogy a sportoló idősödik” – mondta Louis De Beaumont, a Montreali Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője.

De Beaumont 50 és 65 év között lévő, egykori egyetemi sportolókat vizsgált, többségükben jégkorongozókat. A tesztalanyok közül 19-nek volt agyrázkódása legalább harminc évvel korábban, a fennmaradó 21-nek nem. Valamennyi embert egészségesnek és fizikailag fittnek találták. Az emlékezőképességüket és figyelmüket felmérő teszteken azonban gyengébben teljesítettek azok, akik sportolókorukban átestek agyrázkódáson.

A kutató úgy véli, a sportolóknak ismerniük kellene az agyrázkódással járó hosszú távú kockázatokat.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/agyrazkodas-hatasa