Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Egyre több a súlyos szülési komplikáció

Bár a szülő nők mindössze kevesebb mint egy százalékánál fordulnak elő súlyos szövődmények, egy tanulmány szerint az utóbbi években a szülési komplikációk gyakorisága jelentősen emelkedett. A szerzők részben a császármetszés egyre gyakoribbá válását okolják.

A trombózis, a súlyos légzési nehézségek, a sokk, a veseelégtelenség és a vérátömlesztés szükségessége az 1998-2005 közötti időszakban 0,64%-ról 0,81%-ra emelkedett az USA-ban. „Összességében megállapítottuk, hogy a súlyos problémák előfordulási aránya alacsony, ám az anya súlyos betegsége mindig komoly problémát jelent, és az is kiderült, hogy a tendencia emelkedőben van” – mondta el Dr. Susan Meikle, a bethesdai Eunice Kennedy Shriver Nemzeti Gyermekegészségügyi és Humán Fejlődéstani Intézet orvosa.

A kutatók 1998-2005 közötti szülések adatait – köztük a komplikációk előfordulását – elemezték. Leginkább a vérátömlesztések száma nőtt, itt az emelkedés 92%-os. Ezt követte a tüdőembólia gyakoriságának fokozódása, mely a vizsgálat időtartama alatt 52%-kal vált gyakoribbá. A tüdőembólia minden sebészeti beavatkozásnál szövődmény lehet, és az anyai halálozás egyik fő oka – fejtette ki Meikle. A légzési problémák előfordulása 26%-kal, a művi lélegeztetésre szorulók aránya 21%-kal nőtt. Szülés utáni veseelégtelenség szintén 21%-kal gyakrabban fordult elő 2005-ben, mint 1998-ban.

Meikle elmondta, hogy a súlyos komplikációk nem az anyai életkor növekedése miatt váltak gyakoribbá, viszont egyes szövődményeket – így a vérátömlesztés szükségessége, a trombózis és a sokk – vélhetően a császármetszések arányának növekedése miatt látni egyre többször. Az elhízás és a tüdőembólia előfordulása közt is találtak összefüggést, ám ez nem bizonyult statisztikailag szignifikánsnak.

A tanulmányt közlő Obstetrics & Gynecology ugyanebben a számában jelent meg egy másik cikk, mely több mint tízezer tizenéves anya szülésének elemzése alapján állapította meg, hogy a túlsúly problémákat okozhat a szülés során. Kiderült, a túlsúlyos tinédzser anyák esetében a császármetszés, illetve a terhességi cukorbetegség esélye négyszeres normál súlyú társaikhoz képest.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/szulesi_komplikaciok