Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

40 felett jóval nehezebb a mesterséges megtermékenyítés

A hat ciklusnyi mesterséges megtermékenyítésen átesett 35 alatti nők esélye a gyermekszülésre 86 százalék, állítják amerikai kutatók. Ugyanez az arány a 40 év felettieknél azonban már kevesebb mint 50 százalék, egyes esetekben még ennél is jelentősen alacsonyabb.

A lombikbébi program a negyven alatti nők terméketlenségének legtöbb okát képes áthidalni, magyarázta a kutatásról szóló közlemény vezető szerzője, Dr. Alan S. Penzias, a bostoni mesterséges megtermékenyítő igazgatója, a Harvard Egyetem orvosi karának szülész-nőgyógyász és reproduktív biológia docense. Ám a fogamzóképesség a kor függvénye is. 27 éves kortól egyre csökkenő tendenciát mutat, és 40 éves kortól kezdve a hanyatlás már kifejezett.

A New England Journal of Medicine januári számában megjelent közlemény nem a hagyományos módon közelíti meg a lombikbébi program sikerességét. Rendszerint ugyanis azt szokták elemezni, hogy ciklusonként hány terhesség jön létre, és nem az egészséges szüléssel végződő terhességekre fókuszálnak, holott a párokat pontosan ez érdekli.

Penzias és munkatársai több mint hatezer mesterséges megtermékenyítésen átesett nő utánkövetésével végezték vizsgálatukat. Csaknem tizenötezer ciklus zajlott le. (Egy ciklus egy, vagy több petesejt beültetését jelenti.) Az első ciklus alkalmával átlagosan 2,3 petesejtet, a hatodiknál 2,8 petesejtet ültettek be. Hat ciklus után az összesített élveszülés aránya 51-72 százalék közt mozgott.

A 35 év alattiaknál 65-86 százalékos arányt sikerült elérni. Nem minden nő tért vissza mind a hat ciklusra, ezért születtek különböző arányok. (A kutatók kiszámították a lehető legjobb esetet, vagyis ha minden, a kezelésre vissza nem térő nő szült volna, illetve a lehető legrosszabbat, ha senkinek sem sikerült volna közülük.)

Az eredmények azt jelentik, hogy a lombikbébi programban részt vevő 35 év alatti nőknél a gyermekszülés esélye nagyjából megegyezik a hasonló korú általános lakosságéval. Az élveszülés esélye a kor előrehaladtával csökkent, 40 felett már csak 23-42 százalék volt. Összességében a ők 70 százaléka adott életet egy gyermeknek, és kevesebb mint 30 százalékuknál születtek ikrek. Kevesebb mint 2 százalék volt a hármasikrek aránya.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/mesterseges_megtermekenyites