Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Agyserkentő finomságok

A mondás szerint ami finom, az biztosan hizlal vagy káros az egészségre – szerencsére azonban vannak kivételek. Az Oxford Egyetem kutatóinak vizsgálata szerint a csokoládé, a vörösbor és a tea javítják az agy teljesítőképességét.

A flavonoidok antioxidáns hatású növényi hatóanyagok, melyek egészségre gyakorolt előnyös hatásait egyre több kutatás bizonyítja. Az Oxford Egyetem fiziológiai, anatómiai és genetikai részlegének tudósai ezúttal a flavonoidokban gazdag élelmiszere fogyasztása és a kognitív teljesítőképesség – vagyis a megismeréssel kapcsolatos folyamatok, az észlelés, a figyelem, az emlékezés, a gondolkodás – közti összefüggéseket vizsgálták több mint kétezer 70 74 éves önkéntesnél.

A résztvevők először egy kérdőívet töltöttek ki étkezési szokásaikról, majd a kutatók egy sor kognitív tesztnek vetették alá őket. Az eredmények szerint azok az önkéntesek, akik rendszeresen csokoládét, vörösbort vagy teát fogyasztottak (mértékkel természetesen), sokkal jobb eredményeket értek el a teszteken, mint azok, akiknek étrendjében nem szerepeltek ezek.

A korral járó kognitív állapotromlás és a mikrotápanyagok kapcsolatát egyre többen tanulmányozzák világszerte. A gyümölcsök, valamint az olyan italok, mint a tea, a vörösbor a kakaó és a kávé igen gazdagok polifenolokban.

Az étkezési polifenolok egyik legnagyobb alcsoportja a flavonoidok, amelyek fogyasztása bizonyíthatóan csökkenti az időskori demencia (elbutulás) előfordulását.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/flavonoidok_kave_csokolade_tea