Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

„Tüsszentenem kell, ha szexre gondolok"

A tüsszentés sokkal több lehet annál, mint aminek hisszük: egy brit kutatópáros szerint a szexuális izgalom jele is lehet.

Az elismert Journal of the Royal Society of Medicine folyóirat pénteki számában közzétett szokatlan tanulmányban Mahmood Bhutta és Harold Maxwell egy anonim középkorú páciens esetét mutatja be, aki kontrollálhatatlan tüsszentési hullámokról számolt be, valahányszor a szexre gondolt.

Az eset felkeltette a kutatók kíváncsiságát, ezért további bizonyítékok gyűjtésébe kezdtek anonim internetes chatelők körében, ahol 17 személy (nők és férfiak egyaránt) számolt be arról, hogy azonnal tüsszentenek, miután a szexre gondolnak, további hárman pedig azt állították, hogy orgazmus után tüsszentenek. Bhutta, az oxfordi John Radcliffe kórház fül-orr-gégész szakorvosa szerint a jelenség sokkal szélesebb körű lehet, mint gondolnánk, és akár örökletes is lehet.

„Feltétlenül furcsának tűnik, de úgy gondolom, hogy ez a reflex evolúciós relikviákat mutat az idegrendszer egy részének, az úgynevezett vegetatív idegrendszernek beidegzésében. Ez az a rész, amely nem a mi irányításunk alatt áll, és amely automatikusan irányítja a szívverésünket és a pupillánkon átengedett fény mennyiségét. Időnként az ebben a rendszerben lévő jelek keresztezhetik egymást, valószínűleg ezért lehet az, hogy egyesek tüsszentenek, amikor a szexre gondolnak.”

Bhutta azt is elmondta, hogy korábban mindössze egy-két utalás létezett az orvosi szakirodalomban a szex és a tüsszentés összefüggésére. A frissebb 1972-ben jelent meg a Journal of the American Medical Association szakfolyóiratban, és egy 69 éves férfiról írt, aki heves tüsszögésről számolt be az orgazmust követően.

Bhutta szerint azonban a téma nyilvános tárgyalását a társadalmi gátlások és a szégyenlősség akadályozhatta meg. A kérdés mélyebb vizsgálatához további kutatásokra lenne szükség.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/tusszentes_szex