Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A legjobb ital fogszuvasodás ellen

Az üdítőitalok és gyümölcslevek rengetek cukrot és citromsavat tartalmaznak, melyek a fogzománc károsításával fogszuvasodást okoznak. Van azonban egy ital, mely nem okoz ilyen problémákat.

Manapság egy átlagos félliteres üdítőital 17 teáskanálnyi cukrot tartalmaz. Sokkal megdöbbentőbb azonban, hogy a gyümölcslevekben található egyes citromsavak jóval erősebbek a sósavnál, vagy akár a kénsavnál is. Ezek a szénsavas üdítőkben és gyümölcslevekben megtalálható, mesterségesen előállított cukrok és savak fogszuvasodást okoznak azáltal, hogy a fogakat védő zománcréteget károsítják. Amennyiben a fogzománc elvész, nincs mit tenni.

Az amerikai Általános Fogorvosi Akadémia (Academy of General Dentistry) egy kutatás során különböző italok – zöld és fekete tea, szénsavas üdítők, narancslé – a fogakra kifejtett rövid- és hosszú távú hatásait vizsgálták.

Az eredmények szerint a tea a fogakra nézve ugyanolyan ártalmatlan, mint a tiszta víz. A tea amellett, hogy jó ízű, magas antioxidáns tartalma révén csökkenti a rák, a szív- és érrendszeri betegségek valamint a cukorbetegség kialakulásának esélyét. A kutatást vezető Dr. Mohamed A. Bassiouny fogorvos szerint a fekete teához képest a zöld tea további előnyökkel bír, például gazdag flavonoidokban antioxidánsokban.

Szakemberek a tea ízesítők – tej, citrom, cukor – nélküli fogyasztását javasolják, mivel ezek az anyagok a flavonoidokkal reagálva csökkentik azok jótékony hatását. Kerülendők továbbá a készen vásárolható jeges teák, mert azok rengeteg cukrot és citromsavat tartalmaznak.

Dr. Kenton Ross fogorvos, az akadémia rendes tagja szerint a fogszuvasodás mindennapos jelenség, és az üdítőitalok nagymértékű, rendszeres fogyasztása után hónapokkal már komoly problémák jelentkezhetnek.

Íme, néhány tanács a fogzománcot érő káros hatások csökkentéséhez:
Mérsékelje, vagy mellőzze szénsavas italok fogyasztását. Igyon vizet, tejet vagy teát.
A teához ne adjon cukrot, citromot vagy tejet.
A szénsavat, citromsavat tartalmazó italokat gyorsan és szívószállal igya.
Rágjon cukormentes rágógumit, hogy fokozza a nyálelválasztást a szájban.
Öblögessen vízzel, hogy kimossa a savakat, és várjon egy órát fogmosás előtt.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/fogszuvasodas_tea