Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A templomba járás meghosszabbítja az életet

A templom vagy más vallásos rendezvények rendszeres látogatása húsz százalékkal csökkenti a halál rizikóját az idősebb nők körében, állítják amerikai kutatók.

A New York-i Yeshiva Egyetem Albert Einstein Orvostudományi Karának kutatói egy nagyszabású, 50-79 éves nők adatait feldolgozó felmérés körében vizsgálták a vallásgyakorlás és az egészség, illetve az élethossz összefüggését. A kutatók az összes vallást egy kalap alá vették, és csak azt vették figyelembe, hogy a nők rendszeresen járnak-e a templomba vagy az összejövetelekre, és hogy jól érzik-e magukat ott.

Az utánkövetés átlagosan 7,7 évig tartott, és a halálozás rizikójának becsléséhez figyelembe vették az olyan tényezőket, mint a kor és az eddig kórtörténet. Megállapították, hogy az egyházi eseményekre rendszeresen – legalább hetente – járó nőknél 20%-kal alacsonyabb a halálozás veszélye, mint a templomban nem járóknál. A szív- és érrendszeri halálozásra vonatkozóan azonban nem találtak hasonló összefüggést.

A szervezett egyházi események szociális hálót jelentenek és rendszeres elfoglaltságot, melyek ismerten elősegítik az életminőséget. Eliezer Schnall, a közlemény vezető szerzője, pszichológus adjunktus szerint érdekes módon a vallás halálozás elleni védő hatását nem magyarázza teljes egészében a fokozott szociális támogatás és az életmódi változások, mint például a dohányzás, vagy az alkoholfogyasztás mellőzése. A valódi ok egyelőre ismeretlen.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/vallas_elethossz