Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Nagyobb a rák rizikója HIV-fertőzés esetén

Ahogy az újabb kezeléseknek köszönhetően egyre hosszabb a HIV-fertőzöttek élettartama, kiderült, hogy más betegségekre hajlamosítja őket a vírus, így például esetükben kétszeres a rák – méghozzá a nem AIDS-hez kapcsolódó rák – rizikója az átlagos lakossághoz képest.

A HIV-fertőzött férfiaknál 2,3-szeres, míg a nőknél 1,5-szeres az esély ezekre a ráktípusokra – hangzott el az Amerikai Rákkutatók Szövetségének washingtoni kongresszusán. Mindez annak ellenére, hogy az AIDS-betegek körében hasonló a rák előfordulásának aránya az átlagos populációhoz.

A kutatók egyelőre nem keresték a jelenség okát, csak felhívták a figyelmet, hogy az orvosok tudjanak a HIV-fertőzöttek fokozott rákrizikójáról. Fontos, hogy a HIV-fertőzöttet kezelő orvosok felmérjék a változtatható rizikófaktorokat, hangsúlyozta – Meredith Shiels, a Johns Hopkins Népegészségtani Iskola epidemiológusa. „Ismert például, hogy a számos rákra hajlamosító dohányzás gyakoribb a HIV-fertőzöttek körében” – példálózott Shiels.

A kutató és kollégái 11 amerikai és nemzetközi, a témában megjelent közleményt elemezve jutottak a fenti következtetésre. Mivel bizonyos ráktípusok szoros összefüggést mutatnak az AIDS-szel – ilyen a Kaposi-szarkóma, a non-Hodgkin limfóma, vagy a méhnyakrák – a többi rákos megbetegedés előfordulására nem fordítottak idáig figyelmet. Most azonban, hogy egyre nő a HIV-fertőzöttek élettartama, előtérbe került a kérdés.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/hiv_aids_rak